Vakantie Schiermonnikoog

Met bijna geen auto’s, maar één dorp en brede stranden zul je tijdens een vakantie Schiermonnikoog gegarandeerd tot rust komen. Boek ‘m met TravelBird!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
1 aanbieding
Af en toe moet je even uitwaaien op een van de Waddeneilanden. Kies deze keer voor een vakantie Schiermonnikoog, dit kleine eiland zal je niet teleurstellen!

Schiermonnikoog is vanuit het westen het laatste Nederlandse Waddeneiland en tevens de kleinste. Het wordt door de inwoners ook wel ‘ys Lytje Pole’ genoemd, dit betekent een klein stukje grond. Het behoort tot de provincie Friesland en met een totaal van 925 inwoners is het ook nog eens de kleinste gemeente van Nederland. Dit aantal wordt jaarlijks ruim overschreden als toeristen afreizen naar het eiland. Doordat je de auto niet mag meenemen, vind je hier desondanks altijd rust. Alleen de bewoners van het eiland hebben een auto in hun bezit. Met een lengte van zestien kilometer kun je het eiland prima verkennen met de fiets, er ligt zo’n 30 kilometer aan fietspaden. Ook rijdt er gewoon een bus op het eiland die je van A naar B brengt. Vooral vanuit het noorden van het land is Schiermonnikoog goed te bereiken, ook voor een dagtripje. Mocht je wat verder moeten reizen, dan kun je natuurlijk meerdere dagen spenderen op Schiermonnikoog. De boot vertrekt dagelijks vanuit Lauwersoog en brengt je binnen 45 minuten naar de overkant. Neem als de zon schijnt plaats op het bovendek en geniet van de frisse wind door je haren en het uitzicht over de Waddenzee. Is het wat kouder buiten? Neem dan plaats op het binnendek, bestel een kop koffie en voordat je weet ben je er al! Zodra je aan wal stapt, kan je vakantie Schiermonnikoog beginnen.

Schiermonnikoog heeft niet meerdere nationale parken, het eiland is namelijk één groot nationaal park. Daarnaast vind je hier het Noordzeestrand, dit wordt gerekend tot een van de breedste stranden van Europa, met een breedte van bijna een kilometer. Op deze immense zandvlakte zul je door een uitgebreide strandwandeling te maken zeker rust ervaren. Het eiland staat dan ook in het teken van rust, ruimte en natuur. Overal word je omgeven door prachtige natuur, uitgestrekte stranden, prachtige duinen en adembenemende vergezichten. Wil je een hapje eten of drinken? Zoek dan een leuk restaurant uit aan het strand of strijk neer op een terrasje in het gelijknamige dorp. Het is de ideale bestemming om even een dagje weg te gaan, te genieten van een romantische vakantie met je geliefde of een gezellige familievakantie. Met wie je dit eiland ook bezoekt, hier kom je even helemaal tot jezelf…

Bezienswaardigheden

Wat moet je gezien hebben?

Het eiland kent welgeteld één dorp: het gelijknamige Schiermonnikoog. Dit kan met recht een pittoresk dorpje genoemd worden.

Doordat het voormalige Westerburen langzaam onder water verdween, werd er halverwege de achttiende eeuw opdracht gegeven om een nieuw dorp te bouwen. Om minder last te hebben van de wind, werden de huizen van oost naar west gebouwd. Wandel langs de knusse en typerende huisjes in de dorpsstraten, ontdek kleine boetiekjes en neem plaats op een van de gezellige terrasjes. Het dorp heeft zijn authenticiteit nog steeds behouden en het is er dan ook altijd gezellig. Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je vakantie Schiermonnikoog is de poort van walviskaken, met een hoogte van 6,5 meter, in het centrum van het dorp. Ze zijn afkomstig van een blauwe vinvis, die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee werd geschoten. Dit is een herinnering aan de walvisvaart met het schip de Willem Barends.

Natuurlijk is een bezoek aan een Waddeneiland niet compleet zonder de rode vuurtoren te hebben gezien. Schiermonnikoog heeft echter niet één, maar twee vuurtorens: een witte en een rode. Alleen de rode, genaamd de Noordertoren, is nog in gebruik. Schiermonnikoog kent een rijke geschiedenis, dit zie je goed terug aan de Prins Bernhardweg. Hier tref je de bunker Wassermann, gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog om het eiland te verdedigen. In Bunkermuseum Schlei kom je meer te weten over deze tijd in de Tweede Wereldoorlog. Het Bezoekerscentum geeft daarentegen meer informatie over het eiland zelf: maak kennis met de verschillende landschappen die je hier treft, ontdek welke dieren in zee leven en de verdere geschiedenis van Schiermonnikoog. Ook al is het eiland erg klein, het heeft ontzettend veel te bieden. Ontdek het zelf tijdens je vakantie op Schiermonnikoog!

Prachtige natuur

Het wad is uniek!

Soms vergeten we hoe bijzonder de natuur van ons eigen land eigenlijk is…

Het grootste gedeelte van het eiland bestaat uit natuur: van duinen en bossen tot stranden en zandvlaktes. In 1989 werd het hele natuurgebied van Schiermonnikoog uitgeroepen tot Nationaal Park. Hiervoor moet een gebied minstens 1.000 hectare groot zijn en beschikken over bijzondere flora en fauna. Dit kun je hier zeker terugvinden! Tijdens een wadexcursie kom je meer te weten over het wad. Hoe het is ontstaan, de manier waarop de getijden werken en wat voor soorten dieren en planten je hier kunt terugvinden. Met een schepnet zul je verschillende weekdieren van dichterbij bekijken en daarnaast ga je garnalen en vissen vangen. Dit is zeker voor de kleintjes een bijzondere ervaring!

Ook Schiermonnikoog staat bekend als een echt vogeleiland, net zoals de andere Waddeneilanden. Ze komen hier graag om even uit te rusten of ze zien het als de ideale plek voor hun broedplaats. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie Schiermonnikoog het hele jaar door de mogelijkheid hebt om talloze vogels te zien. De Westerplas is het enige gebied met zoet water en ligt ten zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog. Door het zoete water vind je hier veel watervogels, van lepelaars tot futen en meerkoeten. Nadat Schiermonnikoog in 2005 werd uitgeroepen tot ‘De mooiste plek van Nederland’, werd er in 2008 van het gewonnen geld een vogelkijkhut geplaatst. Dit moet je zeker bezoeken. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de plas en zo ontdek je diverse vogels in de schitterende omgeving. Hét dier van de Waddeneilanden, de zeehond, moet je eigenlijk wel gezien hebben. Maak een boottocht langs het wad en met een beetje geluk zul je meerdere zeehonden tegenkomen. Dit zal je vakantie op Schiermonnikoog helemaal compleet maken!

Heerlijk genieten

Even helemaal nergens aan denken…

Geniet ‘s ochtends van een uitgebreid ontbijt, lunch ‘s middags op het strand en zoek ‘s avonds de gezelligheid op in het dorpje Schiermonnikoog.

Na een dag lekker uitwaaien op het strand, hoef je niet meteen terug te gaan naar je hotel of het dorp. Warm lekker op in een strandpaviljoen, met een grote kop warme chocolademelk bij het knapperende haardvuur. Ondertussen kijk je naar buiten, naar de golvende zee, meeuwen die voorbij zweven en honden die rennen over het brede strand. Bezoek je het eiland op een zonnige zomerdag? Ontsnap dan even aan al het zand, neem plaats op het terras en geniet van een verfrissend drankje en de stralende zon op je gezicht. Het hele jaar door zullen ze je hier met liefde verwelkomen.

Wil je ‘s avonds graag je heupen losgooien? Schiermonnikoog heeft ook een bar, genaamd de Tox Bar. Al veertig jaar lang staat hier iedere vrijdag- en zaterdagavond een DJ voor je klaar om je op te warmen met de leukste plaatjes. Geniet hier van de gezellige sfeer en dans op alle hitjes van de laatste tijd. Zo vind je tijdens je vakantie Schiermonnikoog ook in de late uren nog genoeg vermaak.

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter