Oud en Nieuw

TravelBird neemt je mee tijdens oud en nieuw naar de meest bijzondere bestemmingen om het fantastische feest te vieren!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
12 aanbiedingen
Ga het nieuwe jaar in op de meest indrukwekkende plekken van de wereld. Laat deze bijzondere dag je leiden naar een unieke bestemming!

Oud en nieuw is één van de oudste traditie die wereldwijd wordt gevierd. De datum en de reden van het feest is echter vaak veranderd in de loop der tijd. Het begon allemaal in het oude Babylonië, waar men een viering van elf dagen hield in de herfst. De stand van de zon en de maan werd gebruikt om te kiezen welke dag het begin van het nieuwe jaar zou zijn. Julius Caesar bracht hier verandering in met het invoeren van de Juliaanse kalender en hierdoor werd het begin van het nieuwe jaar verplaatst naar 1 januari. Vandaag de dag gebruiken we de Gregoriaanse kalender, maar het feest wordt in de westerse landen nog steeds op dezelfde datum gevierd als in de Romeinse tijd.

Elk jaar zijn veel mensen weer op zoek naar de ultieme plek waar ze de eerste nacht van het nieuwe jaar willen doorbrengen. Spendeer de jaarwisseling samen met je familie, vrienden of kennissen door te komen, maar misschien is het wel leuker om er een vakantie aan te verbinden. Want wat is er nu spannender dan wakker worden in het nieuwe jaar in bijvoorbeeld New York, Barcelona of Parijs? De manier van oud en nieuw vieren is in veel steden verschillend. In Spanje zul je merken dat het merendeel van de bevolking zich zeer rustig houdt tot middernacht. Al snel na het aftellen van het nieuwe jaar gaat men echter direct de deur uit om te stappen. In New York is het weer totaal anders, want het is in de grote metropool gebruikelijk om met z’n alle samen te komen op iconische plekken in de stad zoals Times Square en de Brooklyn Bridge. De culturele en stedelijke verschillen in het feest zorgen ervoor dat oud en nieuw de perfecte gelegenheid is voor jou om meer van de wereld te ontdekken!

Spectaculaire steden voor oud en nieuw.

Parijs en Kaapstad zijn twee iconische steden die uitermate geschikt zijn voor het vieren van het nieuwe jaar!

De sfeer rond het nieuwe jaar is fenomenaal in de hoofdsteden van Frankrijk en Zuid-Afrika!

Je hoeft niet altijd ver te reizen om te kunnen genieten van sfeervolle plekken om het volgende jaar in te gaan. Het is namelijk heel romantisch om de jaarwisseling te vieren in Parijs. De avond wordt immers voorzien van de meest adembenemende licht- en vuurwerkshows. Duizenden mensen komen in het centrum bij elkaar om hiervan te genieten. Ook buiten het centrum is het mogelijk om veel mee te krijgen van het spektakel. Maak de speciale avond nog avontuurlijker door op een nieuwjaarscruise te stappen. Tijdens het varen over de Seine kun je op een intieme manier genieten van de festiviteiten en de omgeving. Verder zijn er veel plekken waar je terecht kunt om heerlijk te dansen. Haal dus snel de kurk van de champagne en laat de avond beginnen!

In het zuiden van Afrika wordt oud en nieuw ook volop gevierd. Kies ervoor om naar Kaapstad in Zuid-Afrika te gaan en je zult versteld staan van de omvang van het feest. Ruim 500.000 mensen reizen af naar de hoofdstad om het kalenderjaar af te sluiten. Net als in Parijs kun je in de Zuid-Afrikaanse stad een sensationele vuurwerkshow bijwonen. Vooral rondom de haven van de reusachtige stad zul je merken dat de sfeer buitengewoon indrukwekkend is. Ga naar de V&A Waterfront en laat je verrassen door de feeststemming. Elk jaar worden er hier grote binnen- en buitenruimtes gebruikt om helemaal los te kunnen gaan. De combinatie van Zuid-Afrikaanse muziek en carnaval zorgt ervoor dat je je er geen moment verveelt. Het grote feest komt nog meer tot leven met de vele circusoptredens, straatmuzikanten, bands en dansers. Er zijn hier ook genoeg mogelijkheden om je honger te stillen, met wel meer dan tachtig restaurants en foodtrucks. Hou er rekening mee dat het zomer is rond de jaarwisseling in Zuid-Afrika. Al die truien en jassen kun je dus lekker thuis laten!

De verschillende tradities en festiviteiten.

Het bijzondere aan oud en nieuw is dat het overal anders wordt gevierd. Je zult dit terugzien binnen de verschillende culturen, landen en steden.

Vier het nieuwe jaar op de meest unieke locaties!

In China heeft men een ander tijdstip voor het begin van een nieuw kalenderjaar. Het Chinese nieuwjaar begint namelijk tussen 21 januari en 20 februari. De exacte datum wordt bepaald door een lunisolaire kalender, waarbij rekening gehouden wordt met de stand van de zon en de maan. Je kunt hier de zeven dagen durende festiviteiten meemaken nadat je nieuwjaar al ergens anders hebt gevierd. Bovendien zul je merken dat niet alleen de datum op astrologie gebaseerd is, maar ook de inhoud van het feest zelf. Elk jaar verandert het astrologische zodiak teken van dier en daarom zul je ongetwijfeld veel honden terugzien in de parades van 2018. Wanneer je door de straten loopt van de grote steden zul je ook zien dat de kleur rood enorm aanwezig is. De slingers, cadeaus en andere versieringen zijn vaak van deze kleur omdat de Chinezen geloven dat rood bescherming biedt tegen al het kwaad. Als je echt je geluk wilt beproeven in China, kun je er zelfs een rode onderbroek aanschaffen!

In Ecuador wordt de jaarwisseling wel op 1 januari gevierd. Desalniettemin heeft het Zuid-Amerikaanse land een speciale manier om het feest te vieren. Je zult al snel zien dat er in Ecuador poppen worden verbrand rond middernacht. Deze symbolische opoffering staat volgens de bevolking garant om al het kwaad van het vorige jaar te verdrijven. Op veel toeristische locaties worden de poppen verkocht, dus als je mee wil doen aan de traditie dan is dat mogelijk! Een andere traditie in het land rond oud en nieuw is het dragen van geel ondergoed. Dit wordt door zowel mannen als vrouwen gedaan en dit zorgt ervoor dat het je financieel voor de wind gaat. Vergeet je gele onderbroek dus niet in je koffer te stoppen als je naar Ecuador afreist! Ook moet je er tijdens oudjaarsdag niet van opkijken als je Ecuadoraanse inwoners ziet rondrennen met koffers in de straten. Ze doen dit in de hoop dat ze nog een mooie reis mogen maken in het nieuwe jaar. Deze wens kun jij vast als avonturier wel begrijpen!

De culinaire tradities.

Niet alleen in Nederland hebben we speciale en traditiegebonden culinaire hapjes. Overal ter wereld worden kleine en grote gerechten samengesteld voor de jaarwisseling.

Wereldwijd zijn de keukens tijdens oud en nieuw onwijs divers!

Veel van de culinaire tradities, in uiteenlopende landen en culturen, hebben als doel om geluk te brengen. Zo kan het je overkomen dat een Spanjaard je probeert over te halen om zo snel mogelijk twaalf druiven op te eten ter aanvang van nieuwjaar. De Spanjaarden geloven namelijk dat de druiven geluk brengen. Als het dozijn aan fruit jouw maag als eerste bereikt, dan zul je een fortuinlijk jaar tegemoet gaan! In Zweden en Noorwegen hebben ze de traditie om rijstpap te serveren. Je zult deze heerlijk zoete lekkernij met kaneel zeker langs zien komen in de Scandinavische restaurants tijdens de jaarwisseling. Een traditie die aansluit op het gerecht en waar je wellicht ook onderdeel van zult zijn is het verbergen van een amandel in de rijstpap. Als je de noot vindt, dan staat het komende jaar garant voor fortuin en welzijn!

Een traditie die je bijna over de hele wereld kunt vinden, is het proosten met een glas vol bubbels. Elke tik van de klok voor 1 januari worden er wereldwijd weer nieuwe glazen gevuld met appelwijn, prosecco of champagne. Tientallen seconden voor middernacht gaan alle glazen de lucht in om uiteindelijk om klokslag twaalf te kunnen proosten op een gelukkig nieuwjaar. Weet jij al op welke plek je het volgende glas zult heffen?

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter