8 aanbiedingen

Vakantie Limburg

Geniet van een ontspannen tripje met prachtige landschappen, gezellige steden en dorpen en ontzettend veel gastvrijheid tijdens een vakantie Limburg van TravelBird.
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
8 aanbiedingen
Filters Verwijder

Een vakantie Limburg staat garant voor glooiende landschappen en charmante dorpjes en heerlijk eten.

Waarom een vakantie Limburg altijd een goed idee is? Die vraagt beantwoordt zichzelf, wanneer je het glooiende landschap ziet, je tanden in een frietje zoervleisj zet óf als je door de schilderachtige straatjes van Maastricht wandelt.

'Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt. Over 't malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt. Waar de hoorn des herders schalt, langs der beekjes boord. Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord!'

Het zijn de eerste woorden van het Limburgse volkslied. En wie tijdens een vakantie Limburg oog in oog staat met de Maasplassen, de grotten van Valkenburg bezoekt of op een gezellig terras van een Limburgs biertje geniet, kan niet anders dan toegeven dat hier geen woord aan gelogen is. Bovendien leent een vakantie Limburg zich perfect voor culturele uitstapjes. Combineer je verblijf in de provincie bijvoorbeeld met een bezoek aan Pinkpop, een weekendje carnaval óf de kasteeltuinen Arcen!

De Limburgse taal

Minstens zo charmant als het landschap, is de Limburgse taal.

De zachte 'g', woorden die bijna zangerig worden uitgesproken, de vele dialecten - met deze handige tips vormt de taal tijdens jouw vakantie Limburg geen enkel probleem!

Weet je wat je geserveerd krijgt als je een bord moeremoos bestelt? Of wat je moet verwachten bij greumelkesvlaai? En hoe zeg je eigenlijk iemand gedag in het Limburgs? TravelBird weet raad!

Om te beginnen is 'moeremoos' in de rest van het land beter bekend als 'hutspot'. En wanneer je bij 'de bekker' een stuk greumelkesvlaai bestelt, dan kun je een stuk kruimelvlaai verwachten. Maar wist je ook dat het Limburgs de enige toontaal van Nederland is? Dit betekent dat één woord meerdere betekenissen kan hebben, afhankelijk van de manier waarop je het uitspreekt. Zo kun je het woord 'bie' als sleeptoon (sleiptoean) uitspreken, maar ook als stoottoon (stoeattoean). In het eerste geval stijgt de toon eerst en daalt het daarna langzaam. Dan is 'bie' een plaatsaanduiding (zoals 'Bij de kerk'). En in het tweede geval is het een kortdurende toon die van hoog meteen naar laag gaat. In dat geval wordt er bij 'bie' naar het insect verwezen.

Ook handig tijdens je vakantie Limburg:

  • 'Enne?': Hoe gaat het?
  • 'Auch enne?': Goed, en met jou?
  • 'Twië tasse koffie, astebleef': Twee koppen koffie, alstublieft.
  • 'Doei!': Haije!
Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter