Vakantie Ardennen

De Ardennen brengt het beste in jezelf naar boven. TravelBird raadt je daarom een vakantie Ardennen aan!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
4 aanbiedingen
Heb jij altijd eens de bosrijke Ardennen willen doorkruisen, maar heb je even dat laatste zetje nodig? We nemen graag dit Belgisch bergenland met je door!

De Ardennen, een streek waar je groene hart helemaal van openbloeit en dit dankzij haar prachtige sprookjesbossen, avontuurlijke wandelpaden en uiteraard de typische Ardense dorpjes. Vivaldi’s vier jaargetijden zijn er een uitstekende muzikale verwoording van, want zo worden bezoekers tijdens elk seizoen steeds opnieuw gecharmeerd door de levendige natuur. Een Vakantie Ardennen is vooral tijdens de feestdagen een geliefde bestemming, jaarlijks trekt de Belgische bevolking namelijk massaal naar dit deel van het land om er Oudjaar te vieren. Het is dan immers de tijd van het jaar om eens lekker gezellig te doen met vrienden en familie en dus is de combinatie van spannende wandelingen, vuurhaardjes en schattige dorpjes een goed idee. De Ardennen maakt deel uit van de Hoge Venen dat zich verder uitstrekt tot over de Duitse grens. Een Ardennen vakantie is een leuke actieve reis omdat er heel wat bezienswaardigheden op je to-do lijst staan en hierin speelt de natuur de hoofdrol. Het is dan ook een regio die voorzien is van veel stoere grotten, donkere wouden en coole watervallen. Ook zijn er heel wat rivieren, waaronder de Samber, de Maas, de Lesse en de Ourthe, maar ook heel wat beekjes en stuwmeren. Voor de vroege vogels is het aan te raden je verrekijker op zak te hebben, want tijdens een ochtendwandeling kom je wellicht een heus dierenrijk tegen.

Het reliëfgebied is vooral geliefd bij sporters, zo kun je er wielrennen, mountainbiken, deelnemen aan survivaltochten, paardrijden, kajakken, raften, klimmen en enkele hindernisbanen uitproberen. Een utopia voor sporters dus. Het weer kun je goed vergelijken met dat van Nederland, alleen is het net iets natter en koeler. In de zomer zijn de temperaturen erg aangenaam en reikt de gemiddelde dagtemperatuur tot net boven de twintig graden. Dat België een regenland is, wordt meermaals bewezen en dus kan een paraplu of een regenjas erg handig zijn. Een vakantie Ardennen gaat ook gepaard met heel wat mysteries en geheimzinnigheden. Bovendien is elke grot, rots of kasteel voorzien van een of andere legende. De regio bloeide dan ook open tijdens de Middeleeuwen, een tijd van dappere ridders en smachtende prinsessen. Voor geïnteresseerden is de legendenroute een absolute must die ook gecombineerd kan worden met enkele leuke abdij -of fietsroutes.

Waar de leuke plekjes zijn

Al is de Ardennen een erg dunbevolkt gebied, aan dorpen en steden is er geen gebrek

De Ardennen hebben heel wat leuke locaties in haar portfolio staan. Neem zeker een kijkje in de volgende dorpen en steden.

In de Ardennen zijn er maar twee echt grote steden: Namen en Luik. In de stad Luik kun je jezelf amuseren in verschillende musea en op enkele leuke festiviteiten. Ook zijn er enkele bezienswaardigheden zoals het monument voor de intergeallieerden, het paleis van de bisschoppen en de trappen van Bueren. Elke zondag is er steeds een grote markt aan de kaai van de Maas en dit is een leuke activiteit voor wie van typische marktkraampjes houdt. Ten westen van de Ardennen ligt de stad Namen, waar de Maas en de Samber samenvloeien. Deze stad is al zo’n tienduizend jaar bewoond en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je hier veel restanten van de Middeleeuwen terugvindt. De twee belangrijkste zijn de Citadel en het Belfort van Namen. Ook Dinant krijgt een dikke pluim van vele bezoekers, ondanks dat het een erg kleine stad is. Een leuk weetje is dat Adolph Sax een voormalige inwoner van de stad was. Hij was de uitvinder van de saxofoon en trots als de stad is, kom je overal in Dinant het instrument tegen.

Onder de mooiste dorpjes scoort Bouillon ongetwijfeld de hoogste punten. Breng hier tijdens een vakantie Ardennen dus zeker je tijd even door. Het middeleeuwse kasteel dat er te zien is, behoorde ooit tot kasteelheer Godfried van Bouillon, een hertog van Neder-Lotharingen. Tijdens de allereerste kruistocht was hij één van de leiders. Ook is Le tombeau du Géant of het Graf van de Reus in Botassart een trekpleister in de Ardennen. Het is dan ook een van de meest gefotografeerde plekjes van de streek. Het Graf van de Reus dankt zijn naam aan de bijzondere vorm in het landschap. Onder Nederlanders is Malmedy een vrij geliefde locatie. De stad bevindt zich in een mooie groene vallei en de bevolking is er erg gastvrij. In Han-sur-Lesse zijn de grotten van Han een absolute aanrader. De prachtige grotten zijn gevormd door de rivier Lesse, die de Boineheuvel uitgesleten heeft. De grotten ogen als een wonderbaarlijke ondergrondse wereld van kalksteen. De grotten van Han behaalde maar liefst drie Michelinsterren en moet je dus gezien hebben.

De beste bieren komen uit de Ardennen!

Laat je onderdompelen door lokale producten

Een vakantie Ardennen is de ideale gelegenheid om je algemene bierkennis van België te verbreden.

In de Ardennen is er een heus assortiment van heerlijke bieren te vinden en bovendien kun je er de brouwerijen van heel wat toppers terugvinden. En mocht je het je al afvragen, na elke interessante rondleiding kun je uiteraard tijdens een bierproeverij de hemelse bieren uitproberen. Een van de populairste bieren die in de Ardennen gebrouwen wordt, is die van Chimay. Deze wordt sinds 1862 in de abdij van Notre-Dame de Scourmont gemaakt. Verder zijn er de bieren Orval van de abdij Notre-Dame d’Orval, La Chouffe in het dorpje Achouffe, Rochefort, Bellevaux en De Bocq.

In deze streek zijn er ook heel wat landbouwproducten die het proberen waard zijn. Het gebied staat namelijk, buiten de immense bebossing, ook bekend om haar grote oppervlakten aan weiden en akkers. De confituren van Saint-Amour, gelegen in Durbuy, worden gerekend tot de lekkerste jammetjes uit de regio. De verschillende soorten jam worden nog steeds op ouderwetse en ambachtelijke wijze gemaakt. Onder de heerlijke streekproducten valt ook de geitenkaas van Chèvrerie D’Ozo waar je zelfs een kijkje kunt nemen in de stallen van de geitenboerderij. Deze hoeve verkoopt twee soorten kazen, een jonge kaas en een wat ouder gerijpte kaas. De Ardennen is ook de plek waar het heerlijke bronwater Spa gebotteld wordt. Je kunt het bedrijf bezoeken in de stad Spa. In deze stad wordt het water niet alleen gebruikt om te drinken, maar ook als badwater in de kuuroorden die er gesitueerd zijn. Hiervan is de term ‘spa’ voor kuuroorden dan ook afkomstig.

De flora en fauna in de Ardennen

De regio draagt haar dieren -en plantenrijk hoog in het vaandel

Wie de bossen aandachtig bekijkt, leert een hele nieuwe wereld kennen.

Het Ardense woud is de thuis van heel wat dieren. Je kunt er herten, konijnen, dassen, wilde zwijnen, eekhoorns, wasberen, vossen en vele andere dieren spotten. Het grote beestenbos is een prima leefgebied voor deze dieren, maar om de wildstand gebalanceerd te houden, bestaat er een jachtseizoen. Deze loopt van 1 oktober tot 31 december. Tijdens dit seizoen worden enkele wandelpaden en gebieden afgesloten met waarschuwingsborden.

Tijdens een vakantie in de Ardennen merk je meteen hoe bebost het er is, maar toch is het ook een gebied waar vele glooiende heuvels en landbouwgronden eigen zijn aan het landschap. De bossen bestaan oorspronkelijk uit loofbomen, maar door menselijk toedoen zijn er nu ook veel sparren te vinden. Naast veel bomen, heeft het bos ook veel struiken, varens, mos en paddenstoelen. De befaamde rode paddenstoel met witte stippen kom je tijdens een wandeltocht in de maand oktober ongetwijfeld vaak tegen.

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter