Vakantie Antillen

Kun jij niet zonder het geliefde Nederland, maar hou je van heerlijk tropisch weer? Een vakantie Antillen is volgens TravelBird de oplossing!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
1 aanbieding
Hagelwitte zandstranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen? Maak je warm voor een tropische droom!

De Antillen bestaan uit enkele eilanden die zich in het Caraïbische gebied bevinden. Alvorens je voor een vakantie Antillen kiest, bekijk je best welke eilanden er bij horen. Onder deze eilandengroepen vallen Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden genoemd en behoren tot de Benedenwindse eilanden. Verder heb je de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Eustatius en het zuidelijke deel van Sint Maarten. Kijk je er naar uit om je favoriete zomerjurkje uit de kast te halen? Rep je dan naar de Antillen, want hier straalt de zon bijna elke dag van het jaar. De gemiddelde temperatuur is immers 28 graden. Op de eilanden zijn er in totaal zo’n 200.000 inwoners en het Nederlands wordt als officiële taal gesproken. In de Benedenwindse eilandengroep spreekt men de creooltaal “Papiaments”, deze is gebaseerd op Portugees of Spaans met veel invloeden van de Nederlandse, Engelse en Franse taal. De hoofdstad, Willemstad, van de Antillen bevindt zich in Curaçao en is tevens de enige stad die je op dit eiland terugvindt. Dankzij onder andere de befaamde kleurrijke huizen staat het centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De verschillende eilanden hebben elk een uniek karakter en zijn bijzonder op hun eigen manier, maar wat hebben deze gebieden precies te bieden?

Laat ons beginnen met het eiland Curaçao. Dit is het grootste eiland en is zo’n 100 miljoen jaar geleden onder de zee ontstaan. Het groene landschap is grotendeels vlak met hier en daar een glooiende heuvel, en zo mooi dat het landschap is, zijn veel reizigers in een oogopslag verkocht aan dit prachtige panorama. Verder heb je het eiland Aruba, dit is de ideale bestemming voor zij die van mooi weer, lange stranden en lekker eten houden. Geef je ogen de kost en neem een kijkje in de grotten die op dit eiland verstopt zitten. Zo zijn de grotten van Fontein bekend door de oude indiaanse rotstekeningen, voor de tortelduifjes onder ons ligt niet ver van deze grot de “Tunnel of love”. De tunnel kreeg deze naam omwille van haar hartvormige opening. Ook het eiland Bonaire is een prachtig koraaleiland en is een toplocatie voor zij die al snorkelend de onderwaterwereld willen verkennen. Het eiland Sint Maarten staat dan weer bekend als een utopia voor fervente watersporters, je kunt er zowat elke watersport beoefenen. Op dit eiland staat het Fort Amsterdam waarop je een prachtig uitzicht op de tropische baaien kunt aanschouwen. Het prachtige eiland Saba doet heel wat harten sneller slaan en wordt trots door haar inwoners ‘The Unspoiled Queen” genoemd. Saba is puur, kalm, kleinschalig en heeft een wonderlijke onaangetaste natuur, men noemt haar het groene eiland van de Antillen. Als kers op de taart is er ook nog het eiland Sint Eustatius. Dit kleine gebied met zwart-grijze stranden wordt voornamelijk bezocht door natuurliefhebbers en duikers.

De flora en fauna van de Antillen

Welk eiland je ook kiest, de prachtige landschappen zul je niet snel vergeten.

Iedereen pinkt een traantje van geluk weg na een natuurontmoeting met de Antillen.

Een vakantie Antillen doe je niet alleen voor zon, zee en strand, want zodra je de natuur ziet, onderga je een "coup de foudre", een liefde op het eerste gezicht die je nooit meer los zal laten. De eilanden Saba en Sint Eustatius zijn veel vochtiger dan de rest van de archipels. De plantenwereld is dan ook rijker aanwezig en hierdoor ogen ze eerder als een tropisch regenwoud. De meest bekende plant in de Antillen is de cactus, hiervan zijn honderden varianten op de eilanden te vinden. Naast cactussen groeien er lage struiken en bomen zoals agave, dividivi en aloë soorten. De eilanden bezitten een weelderige rijkdom aan bloemen, de mooiste vind je terug in de beschermde natuurreservaten.

Op de eilanden huizen er ook een heleboel diersoorten zoals kolibries, banaquitta’s, wielewalen, papegaaien en nog een hele ark vol met andere dieren. De zeeschildpad is er een beschermde diersoort, men hecht hierbij veel aandacht aan het beschermen van haar broedplaatsen. Wie deze zeeheld graag zou willen spotten, kan via excursies de nationale natuurparken bezoeken. Ook de felgekleurde tropische vogels kun je op de eilanden niet missen, je maakt bovendien kans op een kennismaking met de grootste flamingokolonie ter wereld.

De historie van de Antillen

Van Indianenstammen naar het Koninkrijk der Nederlanden

Tijdens een vakantie Antillen ontdek je een gebied met een rijk verleden.

Eind vijftiende eeuw werden de Antillen ontdekt door Alonso de Ojeda en werden de eilanden door de jaren heen meermaals veroverd door de grote mogendheden. In 1954 werd de eilandketen officieel lid van het Koninkrijk der Nederlanden. Onder de eilanden is Curaçao een interessante historische plek. Wie door het landschap rijdt, zal meteen de oude landhuizen opmerken. Naast de heerlijke stranden op Aruba zijn er ook nog heel wat historische bezienswaardigheden. Ten noorden van het eiland ligt Bushiribana, een oude ruïne die ooit een goudsmelterij op Aruba was. Op dit eiland dolfde men immers goud en nu nog steeds tref je mogelijk oude mijnschachten aan. Voor echte geschiedenisliefhebbers is op het eiland Bonaire, in de stad Kralendijk, Fort Oranje te zien. Het fort staat er sinds 1639 en is meteen ook het oudste gebouw van het hele eiland. Rincon, op Bonaire, is het oudste slavendorp van de Antillen, het dorpje is vooral geliefd door de gezellige marktkraampjes. Wist je dat de eerste bewoners van Bonaire indianen waren? Hier zijn over het eiland nog heel wat restanten van terug te vinden, waaronder de rotstekeningen in de buurt van Onima.

Tijdens een Antillen vakantie merk je snel dat gezelligheid een troef van de eilandengroep is. Er zijn immers heel wat kleine dorpjes en haventjes. Wanneer je voor een vakantie Curaçao kiest, moet je zeker de benen strekken in het dorp Sint Willibrordus. Vergeet je verrekijker niet mee te zeulen want hier spot je gegarandeerd heel wat flamingo’s.

De Antilliaanse keuken

Culinair genot verzekerd voor wie van exotisch eten houdt!

Net zoals de afkomst van de Antillianen zelf, variëren de gerechten van Indiaanse, Afrikaanse, Europese naar Oost-Aziatische invloeden.

Er is een verschil in gastronomie tussen de Bovenwindse en Benedenwindse eilanden. De keuken van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius worden zo vaker geserveerd met rijst en erwten. Verder worden de gerechten bereid met maïs, zoete aardappelen en kokosnoten. Omwille van de visvangsten bestaat de menukaart vooral uit visgerechten. Een van de specialiteiten van het Caraïbisch gebied is de ‘Johnny cake’, aan deze overheerlijke smaaktirade kan bijna niemand weerstaan.

Tijdens een vakantie Antillen proef je Zuid-Amerikaanse invloeden in de Benedenwindse gerechten. De ‘Pan bati’ vervangt hier de ‘Johnny cake’. Dit is een lekkere dikke pannenkoek van sorghum, tarwemeel en melk.

Hoe je het ook wendt of keert, de Antillen zijn een paradijs dat je zeker bezocht moet hebben!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter