1 aanbieding

Stedentrip Tallinn

Bewonder culturele attracties, maak wandelingen door het historische centrum en aanschouw eeuwenoude architectuur tijdens je stedentrip Tallinn met TravelBird!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
1 aanbieding
Filters Verwijder

Sprookjes bestaan echt, althans in deze mythische flaneerstad. Geef jezelf over aan de schoonheid van Tallinn.

Tallinn is de hoofdstad van het mooie Estland, een van de Baltische Staten, en lokt jaarlijks tussen de drie à vier miljoen nieuwsgierige reizigers. Tot 1991 viel Tallinn onder het bewind van de Sovjet-unie en was gedurende deze periode geen al te populaire reisbestemming. Toch is de Estse hoofdstad tegenwoordig een erg indrukwekkende stad die steeds meer harten weet te veroveren, ze biedt immers een schitterende mix van cultuur, geschiedenis en natuur. Tijdens je stedentrip Tallinn zal het hartverwarmende Vanalinn, de oude binnenstad, je in een oogwenk weten te bekoren. Lijkend op een heus openluchtmuseum nam UNESCO deze buurt dan ook in haar geheel op in haar werelderfgoedlijst. Als een waar tijdreiziger kuier je door prachtige, geplaveide straatjes en lijk je beland te zijn in een of ander historisch tijdperk, weliswaar het tijdperk van de middeleeuwen. Men noemt de stad immers niet voor niets “middeleeuwse parel van Europa”. Dit historisch karakter vind je vooral terug in Vanalinn, hier vind je immers veelal gebouwen terug die afstammen uit de dertiende en veertiende eeuw. Bewonder hier de talloze kleurrijke gebouwen, majestueuze torens en statige monumenten uit lang vervlogen tijden en drink vervolgens een heerlijk drankje op het Vrijheidsplein ‘Vabaduse Väljak’. Hou je van de middeleeuwse sfeer? Kijk dan ook naar een stedentrip Edinburgh in Schotland!

Wanneer bezoek je Tallinn precies het best? Het hele jaar door! Gedurende de winter kan het behoorlijk koud zijn in Tallinn, maar krijg je de kans een wonderlijke stad, omgetoverd tot een prachtig winters paradijs, te bewandelen. Ook de zomermaanden hebben een schitterende inwerking op Tallinn en kleuren haar tot een frisse, culturele stad. Het is ondertussen duidelijk dat er in Tallinn veel historische verhalen je opwachten, maar ook aan moderniteit is er in deze Estse hoofdstad geen gebrek. Het moderne Tallinn vind je buiten de stadsmuren terug en was ten tijde van de Sovjet-Unie een groot Sovjet-bolwerk. De typische Russische woonblokken hebben inmiddels plaats gemaakt voor moderne Europese wijken. Deze omwenteling creëerde een hippe stadswijk waar oude fabrieksgebouwen vermengd zijn met een moderne stadsarchitectuur. Hier in het “Nieuwe Tallinn” speelt het ‘echte’ leven zich af en moet je dus zeker opzoeken! Een mix van lokale inwoners en reizigers is bovendien altijd een interessante combinatie! In de loop der jaren is de stad Tallinn ook dichter naar de Scandinavische cultuur gegroeid. Mocht de ambiance van de stad je aanspreken, dan is een vakantie Noorwegen wellicht ook iets voor jou!

De leukste bezienswaardigheden in Tallinn

Op reis naar het culturele erfgoed van Estland.

Wij zijn het er samen met UNESCO over eens dat Tallinn een oord van culturele bezienswaardigheden is. We lichten het tipje van de sluier voor je op:

Tallinn staat voornamelijk bekend als een stad met een enorme waaier aan historische bezienswaardigheden. Zo is het hoofdkwartier van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie, heel interessant te bekijken, maar opbeuren zal het je niet. Het gebouw werd immers gebruikt als martelplaats voor mensen vanwege andere levensopvattingen. De kleine kelderraampjes werden destijds dichtgemetseld om doodskreten en foltergeluiden achter slot en grendel te houden, en wie deze miserie toch wist te overleven, werd koelbloedig naar een van de strafkampen in Siberië gestuurd. Wil je meer leren over de Sovjet-Unie, dan kun je ook een vakantie Rusland boeken. Maar na regen komt zonneschijn en gelukkig geldt deze regel ook tijdens je stedentrip Tallinn. Er zijn namelijk heel wat bezienswaardigheden die, anders dan het akelige Sovjet-gebouw, een goed gevoel op je gemoed werken. Zo is er de bijzondere Sint-Olafkerk uit 1267 die dankzij haar hoge torenspits een opmerkelijke verschijning in Tallinn is. Oorspronkelijk was de kerktoren 159 meter hoog, maar door inslag van bliksem en brand gaat de toren tegenwoordig slechts 124 meter de hoogte in. Bovenop de Sint-Olafkerk kun je bovendien genieten van een spectaculair uitzicht.

Belangrijk bij het historisch centrum zijn uiteraard de goed bewaarde stadsmuren met de bijhorende uitkijktorens. Ook kanontorens maakten deel uit van deze verdedigingswerken, hiervan mag “Kiek in de Kök” zeker niet ontbreken aan je stedentrip Tallinn. De benaming van de toren is Nederduits voor “kijkje in de keuken” en verwijst naar de soldaten die vanuit de toren rechtstreeks in de keukens van nabijgelegen woonhuizen konden kijken. Verder is er in Tallinn het niet te missen Toompea, ook de Domberg genoemd. Deze heuvel van kalksteen bevindt zich in het centrum van Tallinn en zou volgens de mythologie de grafheuvel van Kalev, de vader van koning Kalevipoeg uit de nationale heldenepos van Estland, zijn. Oorspronkelijk werd de berg bewoond door adel en clerus zodat ze letterlijk en figuurlijk konden neerkijken op het ‘gepeupel’. Tegenwoordig is de Domberg een geliefde locatie voor wie op zoek is naar een innemend uitzicht over Tallinn.

Wat te doen in Tallinn

Tijdens je stedentrip Tallinn kun je een heleboel leuks beleven!

In Tallinn vallen er, na het veelal bezichtigen, ook heel wat leuke activiteiten te doen!

Wat dacht je bijvoorbeeld van het Kumu Art museum, als kunst- en cultuurliefhebber kom je hier aan al je trekken! Met zowel oude als moderne kunst werd het museum bovendien in 2008 benoemd tot Europees museum van het jaar! Een onderdeel van het museum bevindt zich daarbij in het Kadriorg Paleis, van een heerlijke activiteit gesproken! Het paleis was gedurende een vorig leven een van de verblijfplaatsen van Tsaar Peter de Grote en huisvest meesterlijke werken van onder andere Breughel, Cuyp en Cranach. Tallinn is de ideale locatie voor een dagje heerlijk slenteren door de wirwar van straatjes heen, zo is er het pad dat je naar de Domberg leidt, Pikk Jalg genaamd. Je wandelt hier traploos naar het hoger gelegen Toompea en wordt vergezeld door charmante schilders die langs het pad hun schilderijen aan de man brengen. Eenmaal op de Domberg, kun je van de vele gezellige terrasjes en souvenirwinkeltjes genieten en kun je tot slot een kijkje nemen bij de beroemde Alexander Nevski-kathedraal.

Wie de oude binnenstad via de poort van Viru betreedt, wandelt letterlijk het fleurige Tallinn in. Enkele winkeltjes stallen hier een kleurenzee van bloemen uit en bieden je een erg florissante tocht tijdens je Tallinn stedentrip. Om je reis naar deze imponerende stad helemaal compleet te maken, zoek je best ook even het hart van Tallinn op, beter bekend als “Raekoja plats” of het “Raadhuisplein”. Op dit levendige plein van Vanalinn staat het opvallende gebouw Raekoda, een raadhuis dat van 1322 dateert. Tegenover het raadhuis staat de eeuwenoude Raadsapotheek waarvan men vermoedt dat dit de oudste apotheek van heel Europa is. Verder is het charmante plein de thuisbasis van gezellige restaurantjes en terrassen, het is bovendien ook vaak een decor voor tal van festivals en muziekevenementen.

Estland op je bord

Proef de heerlijke lokale gerechten!

Het culinaire verhaal van een stedentrip Tallinn

De Estse keuken wordt voornamelijk beïnvloed door de Duitse en Scandinavische keuken. Het meest nationale gerecht dat je tijdens een vakantie Estland moet proberen, is verivorst, bij ons beter bekend als bloedworst. Dit serveert men vaak met mulgikapsad, een soort stoofpot van zuurkool. Andere populaire vleesgerechten in Estland bestaan veelal uit wild zoals hertenvlees en everzwijn, in sommige restaurants staat zelfs berenvlees op het menu. In Tallinn worden de meest vreemde wodka’s gedronken, heb je zo al ooit van peper- of knoflookwodka gehoord? Jawel, in Tallinn kan je glas met deze gekte gevuld worden! Ook ‘Vana Tallinn’ is een plaatselijke specialiteit en bestaat uit een straffe kruidenlikeur met een subtiele rumsmaak, aangevuld met vanille, kaneel en citrus.

In Tallinn is er een ruime keus aan restaurants, deze beschikken vaak over een menukaart met een uitgebreid aanbod en vriendelijke prijzen. Ook op culinair vlak merk je het middeleeuws karakter van Tallinn, dit merk je door de gerechten met hert, rendier en wild zwijn. De meeste leuke restaurantjes in Tallinn bevinden zich bovendien rondom het Raadhuisplein, een plein waar schoonheid en lekker eten dus hand in hand gaan!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter