aanbiedingen

Stedentrip Boekarest

Een stad met een waaier aan culturele attracties, een heerlijke gastronomie en een erg boeiende geschiedenis, Trakteer jezelf bij TravelBird op een stedentrip Boekarest!
Bekijk meer:

Heerlijk ronddolen door de straten van Boekarest, een bruisende stad met alles in huis!

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en is tevens het industriële en commerciële centrum van het land. Dwars door deze culturele stad stroomt de Dâmbovita rivier gestaag voorbij en is zo’n 258 km lang. Boekarest ligt op een gemiddelde hoogte van 90 meter boven de zeespiegel, rustend op de Beneden-Donauvlakte. Rondom en in deze imponerende stad vind je enkele meren terug, zo heb je het Floreascameer, het Teimeer en het Colentinameer. In het centrale stadsgedeelte ligt het kunstmatige meer “Cișmigiu” dat bij het fraaie Cișmigiupark hoort. Boekarest bevindt zich op de scheidingslijn van een zee- en landklimaat waardoor deze Roemeense stad van warme zomers en koele winters geniet, ideaal dus voor een leuke stedentrip Boekarest! In vergelijking met andere Europese hoofdsteden is Boekarest geen oude stad, de plaats werd immers pas voor het eerst vermeld in 1459. In de negentiende eeuw bloeide Boekarest open tot een prachtige Roemeense stad en werd het weleens “het Parijs van het Oosten” genoemd. In tijden van oorlog, meer bepaald Wereldoorlog II, kende Boekarest echter donkere tijden. Door diverse bombardementen werden historische gebouwen met de grond gelijk gemaakt en als dat nog niet genoeg was, vond er in 1977 een zware aardbeving plaats. Maar als puntje bij paaltje komt, is Boekarest nog steeds een prachtige stad en zien we haar kosmopolitische status meer en meer terugkomen. Het is overigens leuk om te zien dat, net als bij een stedentrip Riga, je veel authentieke muziek te horen krijgt. Dit maakt de sfeer echt gezellig!

Leuk om te weten is dat de beruchte prins Vlad III, beter bekend als kasteelheer Dracula en tevens het hoofdpersonage van tal bloederige verhalen, begraven ligt in de buurt van Boekarest. Zijn graf bevindt zich in de kerk nabij het Snagovmeer. In de hoofdstad zelf werden de weinige restanten van Vlad’s prinsenhof gerestaureerd tot museum, genaamd “Curtea Veche”. Boekarest is een prachtige en dynamische stad, een interessante stad waar een opgedrongen communisme een ongebreideld kapitalisme ontmoet en al is de stad in een voortdurend proces van modernisering, de oude charme en elegantie bleef er standvastig bewaard. Wil je meer zien van het land dan voornamelijk alleen Boekarest, boek dan een vakantie Roemenië!

Bijzondere bezienswaardigheden in Boekarest

Goed bewaarde monumenten van de Roemeense hoofdstad.

Mede door het roerige verleden van Boekarest zijn er niet al te veel historische gebouwen bewaard gebleven, maar toch wisten enkele Roemeense parels het hoofd boven water te houden en deze zijn absoluut het bezoeken waard!

Boekarest kende door de jaren heen enkele hevige verwoestingen door menselijk en natuurlijk toedoen, toch vallen er een paar fameuse bezienswaardigheden op te zoeken. Zo staat het krachtige concertgebouw, Ateneul Roman, te schitteren op het Plein van de Revolutie. Dit statige gebouw wordt nog steeds gebruikt en biedt zitplaatsen aan een 600-tal bezoekers. Jaarlijks gaan beroemde muziekfestiviteiten door in deze oude concertzaal waar luisterende oren kunnen genieten van prachtige orkesten van absolute wereldklasse. Ook het museum “George Enescu” is een prachtig gebouw dat je moet gezien hebben. Oorspronkelijk was dit het paleis van Grigore Cantacuzino, een van de rijkste burgers van Roemenië. Verder is de stad eigenaar van het kolossale Parlementspaleis, dit is na het Pentagon die je kunt kennen van jouw rondreis Amerika, het grootste regeringsgebouw ter wereld. Het bouwwerk werd gebouwd door Nicolae Ceausescu, een leider van de Communistische Partij, en telt twaalf etages, 1100 kamers en vier ondergrondse verdiepingen. Een bijzonder gegeven is dat een van deze vier verdiepingen onder de grond een nucleaire bunker bevat, merkwaardig niet? Het groteske gebouw is verder versierd met prachtige mozaïeken, kristallen kroonluchters, kunstige fantasieën van marmer en bladgoud en beeldschone tapijten.

Op de heuvel “Mitropoliei” rust een orthodoxe kathedraal en is op historisch, cultureel en architecturaal vlak een erg belangrijk gebouw in Boekarest. Daarbij is dit sinds de zeventiende eeuw het middelpunt van het Roemeens-Orthodoxe geloof. Door haar Byzantijnse interieur oogt de kathedraal als een prachtig plaatje. Toonaangevend in Boekarest is ook absoluut het nationale kunstmuseum dat opgevuld is met de voormalige koninklijke kunstcollectie, bestaande uit Roemeense en Europese artistieke werken. Hier zijn onder andere kunstexemplaren te bewonderen van gewezen kunstenaars als Grigorescu, Aman, Monet, Rembrandt, Renoir, Rubens en El Greco. Tijdens je stedentrip Boekarest mag je zeker niet het nationale geschiedenis museum overslaan, het museum introduceert je namelijk op een boeiende manier aan de geschiedenis van Roemenië.

De Roemeense gastronomie

Op culinair vlak scoort Boekarest hoge punten bij menig reizigers!

Wanneer het woord “etenstijd” weerklinkt, stormen de Roemenen aan tafel, ze zijn namelijk verzot op eten en besteden hier graag veel tijd en moeite aan. Lekker en lang tafelen is tijdens je stedentrip Boekarest dus de boodschap!

De Roemeense keuken kent Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden en serveert voornamelijk vleesgerechten. Op culinair vlak is er in Roemenië dus een grote verscheidenheid te proeven. Ingrediënten die vaker gebruikt worden door een echte autochtone Roemeense kok zijn vlees, zoals varkensvlees, rundvlees en lamsvlees, vis, groenten, fruit en melkproducten. Typische gerechten die je zeker zal appreciëren zijn mititei, dit zijn gekruide gehaktrolletjes op de grill, sarmale, bestaat uit koolbladrolletjes met gehakt en rijst, en tot slot het gerecht mamaliga, dat vergelijkbaar is met het Italiaanse polenta.

In Boekarest zijn er heel wat goede restaurants te vinden, je gading zul je dus vast en zeker tijdens je Boekarest stedentrip vinden. De traditionele Roemeense keuken is er bovendien sterk vertegenwoordigd, al is er aan internationale keuze ook geen gebrek. Onder de populaire dranken is bier erg populair in Boekarest, zo zijn er enkele lokale merken als Bergen, Cambrinus en Silva. Ook wijnteelt speelt een belangrijke rol in de stad, Roemenië is dan ook een land met een zeer oude wijnbouwtraditie en wijncultuur. Kwaliteitswijnen worden je hier gegarandeerd doordat de klimatologische omstandigheden en de bodem hier uiterst geschikt zijn. Wil je meer Oost-Europees gerechten ontdekken, bekijk dan ook een stedentrip Boedapest in Hongarije.

Natuurparken en stadsplantsoenen in en rondom Boekarest.

Het groene verhaal van Boekarest.

Je verwacht het misschien niet, maar toch is Boekarest de thuisbasis van een mooie natuur.

Daar in het elegante Boekarest, wacht het prachtige Vacaresti natuurgebied ongeduldig om door jou bewandeld te worden. Het park kent enkele meertjes bemuurd door riet en bewoond door tal van vogels, eenden, ganzen, vissen, kikkers, en nog veel meer diersoorten. Een wandeling door dit natuurlijke gebied doet je de drukte van de stad in een oogopslag vergeten.

Naast het prachtige natuurpark Vacaresti, zijn er in Boekarest nog tal van mooie tuinen terug te vinden. Zo is er het Circus park, ook wel Parcul Circului genoemd. Het park bestaat sinds 1960 en toont tijdens de zomermaanden een prachtige oase van waterlelies. Midden in het centrum ligt het kleine Unirii park. Het park toont mooie fonteinen en leent zich uitermate voor een gezellige picknick op een van de grasweiden. Het oudste park in Boekarest is het Cișmigiupark en lokt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het park is versiert met prachtige bloemen en uitnodigende bankjes om tijdens je wandeling wat uit te rusten. We kunnen besluiten dat een stedentrip Boekarest, naast het interessante culturele gedeelte, dus ook een natuurlijk festijn is.

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter