Kies een vertrekdatum
11 aanbiedingen

Onze zorgvuldig geselecteerde aanbiedingen, voor en door reizigers

Ontdek meer

Een stedentrip Boedapest wordt er een om nooit te vergeten. De parel aan de Donau wordt geroemd om haar prachtige heuvelachtige landschap, de bijzondere architectuur en de warme gezelligheid van de wellnessoorden en de keizerlijke koffiehuizen.

Belangrijk om weten is dat de stad bestaat uit twee delen, Buda en Pest. De twee delen worden gescheiden door de machtige rivier de Donau, maar zijn met elkaar verbonden dankzij vele prachtige bruggen, die elk op zich al een bezienswaardigheid zijn. Een tip van TravelBird is dan ook dat je tijdens je citytrip beide delen bezoekt, want hoewel ze een prachtig duo vormen, verschillen ze toch als dag en nacht. De Buda-zijde wordt gekenmerkt door de vele warmwaterbronnen, is een stuk groener en heuvelachtiger dan de Pest-zijde en herbergt de gigantische middeleeuwse burcht, waar vijf musea te bezichtigen zijn. De Pest-zijde kun je dan weer als de 'moderne kant' beschouwen. Hier vind je prachtige avenues en winkelstraten en als absoluut hoogtepunt het parlement.

Je merkt dat er echt heel wat te beleven valt in deze veelzijdige stad. Daarom is een stedentrip Budapest bijzonder populair bij een heel divers publiek. Wat de stad erg aantrekkelijk maakt, is het feit dat er naast interessante stadswandelingen en museumbezoeken ook een groot aanbod is om even tot rust te komen, iets wat bij andere stedentrips niet per se het geval is. In Boedapest kun je een dagje heerlijk in de spa doorbrengen. Warmwaterbronnen en wellness zijn een van de grootste troeven van de stad. De magistrale badhuizen die vaak ingericht zijn in antieke Romeinse stijl geven je een absoluut relaxed gevoel.

Ook culinair relaxen kan dankzij de vele koffiehuizen die de stad rijk is. Je hebt echte hipster-koffiebars, maar veel indrukwekkender zijn de koffiehuizen die keizerlijk aandoen en ingericht zijn met imposante kroonluchters en gouden of marmeren decoraties, waar de kelners keurig in kostuum komen opdienen. Als je je graag als een prins of prinses wil voelen, moet je even in zo’n etablissement halt houden voor koffie en taart. Tegen een heel betaalbare prijs, voel je je hier de koning te rijk!

Highlights van Boedapest
Tijdens je verblijf in Boedapest zul je zien dat historische bouwwerken hand in hand gaan met moderne architectuur.
Zo is de Budaburcht, ook wel het Koninklijk Paleis genoemd, een mooi voorbeeld van zo’n prachtig eeuwenoud bouwwerk. De burcht ligt op de heuvel aan de Buda zijde van de stad, wat je meteen een adembenemend uitzicht geeft over de stad.

De Hongaarse hoofdstad staat overigens vooral bekend om haar thermale baden. Deze natuurlijke warmtebronnen werden al door de Romeinen gebruikt om badhuizen omheen te bouwen. En vandaag de dag heerst er nog een sterke badcultuur. Een echte aanrader is de Gellért Spa, dit badhuis bevindt zich aan de voet van de Gellértheuvel en staat bekend om zijn fraaie baden in Art Nouveaustijl. Ga een dag ontspannen in de baden en laat het thermale water zijn geneeskundige werking op je lichaam hebben. Loop na je bezoek aan de Gellértbaden de heuvel op, waar je ’s avonds vanaf de top uitkijkt over het bruisende Boedapest.

Ook vind je in Boedapest bijzondere historische bruggen. De allereerste brug die Buda met Pest verbond was de Kettingbrug. Deze brug stamt uit 1849 en wordt gezien als de mooiste brug van de stad. Aan beide kanten van de stenen overgang zie je twee reusachtige leeuwen die de brug bewaken. Vooral vanaf het stadsdeel Pest heb je een sprookjesachtig uitzicht op de brug en de verlichte burchtheuvel.

Boedapest, de meest onderschatte grote stad van Europa, is even uitdagend als betoverend

– Rick Steves
Badhuizen in Boedapest
Tijdens je bezoek aan Boedapest ontkom je er bijna niet aan om een badhuis te bezoeken en te ontspannen. Een oude, maar heerlijke traditie van Boedapest!
Wanneer de werkdag er weer op zit voor de lokale bevolking, duiken ze maar al te graag een badhuis in. Even de stress laten varen en een moment voor jezelf.

Gelukkig kun jij de dag helemaal naar wens invullen tijdens je stedentrip. Duik op ieder gewenst moment een van de badhuizen in en blaas stoom af in een van de thermale baden, sauna's of stoomcabines. Wat is er nu lekkerder dan even de benen laten rusten na een lange stadswandeling of een dag vol museumbezoeken? Bovendien kun je in de meeste badhuizen een massage of schoonheidsbehandeling bijboeken, voor net dat beetje extra ontspanning.

Het bekendste badhuis van Boedapest is Szechinyi, dat sinds 1913 gevestigd is in een stadspark. Alleen al het goudgele exterieur en de klassieke architectuur, maken dit een cultureel uitje. De vele binnen- en grote buitenzwembaden maken dit een geweldig badhuis voor elk seizoen. De buitenbaden worden verwarmd, waardoor het er 's winters ook goed vertoeven is. Een ander badhuis dat zeker een bezoek waar is is Rudas, dit is het oudste badhuis van Boedapest en stamt uit 1550. De gekleurde koepel, waar de zonnestralen op stralen zorgen voor een sprookjesachtig tafereel in het badhuis.

Eten en drinken in Boedapest
Na een dag slenteren door de stad Boedapest, kan het niet anders dan dat je trek hebt gekregen en daarvoor ben je in Boedapest op de juiste plek.
Waar je je in de stad ook bevindt, je bent nooit ver verwijderd van een gezellig plek waar je heerlijk kunt eten.

De nationale keuken van Hongarije is geïnspireerd op die van Tsjechië, Oostenrijk, de Balkan en Turkije, wat betekent dat alles aan bod komt. Vlees, stoofpotten, vis, kaas, soepen, gevogelte, fruit, asperges en aardappelen, wat je ook lekker vindt, in Hongarije maken ze het voor je klaar. Zoals je misschien wel weet is goulashsoep dé specialiteit en dit smaakvolle gerecht vind je op elke menukaart terug, aangeduid als gulyás. Een andere specialiteit die echt het proberen waard is, is de smaakvolle, lokale vissoep: halászlé.

Een andere traditie in Boedapest is koffie. Voor echt lekkere koffie ga je tijdens je stedentrip Boedapest naar een traditioneel koffiehuis. Geniet van een heerlijke kop koffie, espresso of andere variant.

Heb je zin in wat sterkers? Proef dan het typisch Hongaarse drankje Pálinka. Deze sterke drank is een vruchtenbrandewjin die gestookt wordt van rijpe fruitsoorten. Een Pálinka is wel wat duurder dan andere drankjes, gemiddeld € 5,-, maar echt het proberen waard! Wat je misschien wel kent uit Nederland is de kruidenlikeur Unicum. Maar wist je ook dat dit een typisch nationaal Hongaars drankje is? Het recept is vandaag de nog steeds geheim. We weten alleen dat de likeur van wel veertig verschillende kruiden en wortels wordt gemaakt!