Op het Iberische schiereiland liggen twee prachtlanden: Spanje en Portugal. De geschiedenis van beide landen is nauw verbonden, het klimaat is te vergelijken en in geschreven versie lijkt de taal haast dezelfde - tot je hem hoort, dan blijft er van de gelijkenis niet veel over!
Doordat Portugal een heel stuk kleiner is dan Spanje, verken je in één reis makkelijk de verschillende facetten van het land. Terwijl je in het grote Spanje soms mijlenver van de zonovergoten stranden bent, is dat tijdens een vakantie in Portugal nooit het geval. Met een kustlijn van meer dan 800 kilometer - als je alleen het vasteland meetelt - is de oceaan immers nooit ver weg. En dat is goed nieuws voor al wie zich graag op het strand neervlijt! De populairste stedentripbestemmingen van het land - Lissabon en Porto - liggen trouwens aan de kust, waardoor de combinatie stad + strand hier voor de hand ligt. Trek je toch iets meer het binnenland in, dan word je omvergeblazen door landschappen die groener zijn dan je misschien verwacht. Tot slot hoeft een vakantie Portugal niet beperkt te blijven tot het vasteland. Wie meer voelt voor een eilandvakantie vliegt naar de Azoren of Madeira.

Zo divers en zo uitnodigend als Spanje is geen enkel ander land. Van luie stranddagen tot trektochten, van roadtrips tot skiën in de bergen, alles is hier mogelijk! We beginnen in de Pyreneeën, waar het ongerepte berglandschap zich leent tot de mooiste auto-, wandel- en fietsroutes. Dan zijn er natuurlijk de zonovergoten Costa del Sol en de Costa Brava, maar ook iets minder toeristische kuststroken zoals de Costa de la Luz of de Costa Vasca. Het Spaanse binnenland is ook de moeite waard. Ga je voor meer populaire bestemmingen als Madrid en Sevilla? Of kies je voor onbekendere pareltjes zoals Huelva en Burgos? De diversiteit van Spanje beperkt zich immers niet tot het Iberisch schiereiland, maar laat zich ook kennen in de eilandengroepen zoals de prachtige Balearen en de Canarische eilanden. 

Actuele aanbiedingen