Autovakantie

Ben je op zoek naar ultieme vrijheid en reis je graag in je eigen tempo? Stap in, doe je gordel om en start de motor. We gaan op autovakantie met TravelBird!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
5 aanbiedingen
Wanneer de kofferbak tot de nok toe is gevuld, de route is uitgestippeld en het eerste nummer van de playlist door de speakers blaast, kan het avontuur beginnen!

Het is misschien wel dé collectieve jeugdherinnering: met het hele gezin op de achterbank, samen op zoek naar een gezellig radiostation en net zo vaak 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' spelen tot de plaats van bestemming is bereikt. En dat deze herinnering nog lang niet aan een einde lijkt te komen, blijkt wel uit de cijfers van 2015. Bijna 70% van de Nederlanders gaf dat jaar de voorkeur aan een autovakantie, zo schrijft de Telegraaf. Niet voor een ritje naar de eerste de beste camping om de hoek - de meeste Nederlanders spendeerden maar liefst drie tot tien uur in de auto om hun vakantiebestemming te bereiken. Iets minder dan 12% deed er zelfs meer dan 15 uur over! Wie de eer heeft om het gaspedaal te bedienen? Dat zijn vooral de heren. Maar liefst 85% van de bestuurders is man. En waar er vroeger een grote taak voor de bijrijder lag in het kaartlezen, zijn het vandaag de dag de navigatiesystemen die deze functie hebben overgenomen. Dit maakt overigens wél dat er onderweg voldoende tijd is voor andere zaken: een derde van de bijrijders spendeert zijn uurtjes in de bolide hoofdzakelijk door gezellig met de bestuurder te kletsen of ontspannen van de omgeving te genieten.

Kinderen

Acht uur in een auto met drie kinderen op de achterbank? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn! Met deze tips voor onderweg houd je ze gegarandeerd zoet.

Herinner je ze nog? De spelletjes waarmee je je grote broer probeerde af te troeven op de achterbank? Rode auto's tellen, kamertje verhuren, armpje drukken... Die tijden zijn veranderd.

Op zoek naar hét geheim voor een zorgeloze autorit met de kinderen? De DVD-speler en computerspelletjes zijn de grote favorieten op de achterbank. En waar je als (groot)ouder juist níet mee moet aankomen om de kleintjes stil te houden? Een knuffel. Slechts 2,5% van de kinderen vindt plezier in het spelen met een pop of knuffelbeest. Maar wat te doen als de DVD klaar is en het computerspelletje uitgespeeld? Ha, geen zorgen! Met een klein beetje voorbereiding en een stukje creativiteit houd je de kinderen tot ver over de grens zoet.

Maak voor vertrek bijvoorbeeld een schatkaart van de route en verras het kroost op vaste punten met een leuk kleinigheidje. Voert de route langs mooie plekken? Dan doe je de kleine reizigertjes een groot plezier met een ouderwetse wegwerpcamera! Leuk speelgoed voor onderweg én een uniek reisverslag na afloop! En voor ultieme spelletjesfanaten is er altijd nummerbordbingo. Streep de cijfers weg die voorbijkomen en wie het eerst zijn kaart vol heeft, die wint! Wie zegt dat een autovakantie saai is?

Inpakken en wegwezen

Wist je dat de eerste koffer met wieltjes pas in 1970 op de markt kwam? Wel zo handig dat we 'm vandaag de dag zó de auto in kunnen rollen!

Ligt je zwembroek in de koffer en zijn de broodjes voor onderweg gesmeerd? Heel goed! Maar een goede voorbereiding zit 'm niet alleen in voldoende zonnebrandcrème in je toilettas.

Minstens zo belangrijk als voldoende onderbroeken, is een goed gemutste bestuurder. En ook hier geldt: voorbereiding is alles. Misschien heb je bij het plannen van je vakantie al rekening gehouden met zwarte zaterdag en ligt de reservesleutel van de auto al klaar voor het geval je de oude verliest, maar wist je bijvoorbeeld ook dat je de veiligheid kunt vergroten door de auto slim in te pakken? Zo schreef het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld al dat het raadzaam is om de zwaarste spullen zo dicht mogelijk bij de achteras te leggen. Dit zorgt namelijk voor een goede wegligging. Bovendien is het van belang dat je alle koffers zo dicht mogelijk tegen elkaar aan legt om het schuiven te beperken. Zorg er hierbij voor dat de zware bagage zo veel mogelijk onderop ligt en dat de koffers en tassen niet boven de rugleuning van de achterbank uitsteken. En wist je trouwens dat er voor elke auto een maximaal toegestaan gewicht geldt? Wie zich niet aan deze limiet houdt, vergroot de kans op ongelukken onderweg.

Onderweg

Voldoende rust is niet alleen vóór de autorit van belang, zorg ervoor dat je ook tussendoor de nodige pauzes inlast. Zo wordt de reis een fluitje van een cent.

Kun je het hotel of de camping bíjna ruiken en zou je er het liefst in één keer op af rijden? Begrijpelijk, maar verstandig is anders. Pauzes zijn van groot belang.

Eerlijk is eerlijk, de gemiddelde benzinepomp is een weinig inspirerende plek voor een ontspannen onderbreking van je autorit. Het is een stuk leuker om je pauze door te brengen bij een meer, park of bos. Zo sla je bovendien twee vliegen in één klap! Want terwijl de kinderen zich buiten uitleven, heb jij de mogelijkheid om even achterover te leunen en je op te maken voor de rest van de reis. Handig geheugensteuntje: 2 uur rijden, 15 minuten rust. Maar zo zijn er nog veel meer tips om zorgeloos van A naar B te rijden. Zorg bijvoorbeeld voor een aangename temperatuur in de auto. Warmte maakt je slaperig en duf. Net als een volle maag trouwens. Dus kies liever voor regelmatig een licht verteerbare snack, dan slechts één grote maaltijd. En hoe verleidelijk het ook is, zéker met slapende kinderen achterin - probeer vooral overdag te rijden. In het donker gaat je lichaam namelijk in de ruststand en ben je minder alert.

Ben je klaar voor de volgende vakantie? Veel plezier en goede reis!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter