Wandelvakantie Oostenrijk

Een trektocht door forse bergen en adembenemende valleien, TravelBird neemt je mee op een wandelvakantie Oostenrijk!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
13 aanbiedingen
Trek die wandelschoenen maar alvast aan, want hier start het Oostenrijkse avontuur!

In het centrum van Europa ligt het mooie land Oostenrijk, een land van gigantische besneeuwde bergen, glooiende heuvels, groene weiden en een prachtige flora en fauna. In Oostenrijk heerst er een gematigd Midden-Europees klimaat met verschillende weertypes. Het hangt er dus sterk van af op welke hoogte en ligging je je bevindt. Op vlak van klimaat kun je Oostenrijk in drie zones verdelen. Ten eerste heb je in het oosten van het land een pannonisch landklimaat, hier zijn de zomers altijd lekker warm. Vervolgens heb je de Alpenregio, hier merk je een typisch alpine klimaat met tamelijk frisse zomers. Tot slot heb je in de rest van het land een overgangsklimaat waar het landklimaat overgaat naar een zeeklimaat. Afhankelijk van waar je trektocht doorgaat, kun je een wandelvakantie Oostenrijk makkelijk combineren met leuke uitstapjes naar enkele interessante steden zoals de hoofdstad Wenen, Salzburg, Klagenfurt, Linz, Rattenberg en nog veel meer culturele toplocaties. De steden zijn namelijk allen omgeven door de prachtige aardse rijkdom waardoor een natuurtocht makkelijk afgewisseld kan worden met een portie boeiende cultuur. Voor degenen die deze afwisseling absoluut nodig hebben, is Salzburgerland de perfecte locatie. In deze deelstaat kun je immers de wijde bergwereld intrekken en heerlijke steden als Salzburg opzoeken. Je waant je als het ware in de film “The sound of music” na een ontmoeting met het mooie Salzburgerland.

Maar waarom zou je voor een wandelvakantie Oostenrijk kiezen? Wel dat is heel simpel, Oostenrijk is namelijk de ideale wandelbestemming! De natuur van Oostenrijk vormt een geliefd paradijs voor wie van een actievere vakantie houdt. Door haar fascinerende landschappen en haar doordacht netwerk van paden is Oostenrijk beslist een waar natuur utopia. Bovendien biedt het land heel wat keuze, al kies je voor een van de nationale natuurparken, de schoonheid van de Alpen of het Oostenrijkse platteland, een unieke beleving zal het zeker zijn! Laat je dus verrassen door de meest imposante bergketens, prachtige bloemenweiden, reusachtige watervallen en glinsterende meren.

De natuurlijke pracht en praal van Oostenrijk

Oostenrijk, het land van een eerlijke, ongerepte natuur.

Tijdens een wandelvakantie Oostenrijk leer je prachtige natuurparken kennen. Het gehele land is namelijk rijkelijk gevuld met adembenemende cultuurlandschappen.

Heerlijk wandelen in Oostenrijk, het tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. Het landschap is van een sterke diversheid voorzien, want zo wisselen lieflijke hellingen af met glooiende heuvels en deze groeien verder uit tot ruige bergen en gletsjers. Een wandelvakantie Oostenrijk is dankzij haar makkelijke markeringen van wandelpaden heel aangenaam en verloopt erg vlot. Een ervaren wandelaar hoef je dus zeker niet te zijn, al wordt een goede voorbereiding wel aangeraden. In Oostenrijk vallen er zo’n 48 natuurparken af te wandelen. Zo heb je de natuurgebieden van Tirol, Stiermarken, Salzburgerland, Opper-Oostenrijk en die van Neder-Oostenrijk. Vooral Tirol is een geliefd wandeloord en telt vijf prachtige reservaten, voorzien van indrukwekkende natuurschatten. Het Tiroler landschap bestaat uit een hooggebergte met heldere en schone meren, rustieke dalen en watervallen. Het nationale park van Tauern, in Tirol, is een van de meest populaire wandelgebieden. Dit gebied ligt ingeklemd tussen machtige bergketens, flinke gletsjerstromen, heerlijke alpenweiden en dennenbossen. Ook de deelstaat Stiermarken heeft een interessante waaier aan natuurparken, je kunt hier bovendien de natuur ervaren en ontdekken in maar liefst zeven verschillende gebieden. Naast deze natuurlijke deugddoenerij zijn er ook nog de drie natuurparken van het Salzburgerland. De schitterende wandelroutes brengen je hier naar beschermde authentieke landschappen, heldere bergmeren, hoge toppen en ravijnen.

Verder heb je de deelstaat Neder-Oostenrijk, deze situeert zich rond Wenen en bestaat uit vier verschillende landschappen met een rijkelijke diversiteit. Voor de wandelaars is vooral het bosrijke Waldviertel hier de uitgelezen bestemming. In dit gebied wisselen akkers af met uitgestrekte bossen en leveren de gele koolzaadvelden prachtige beelden op. Tijdens je wandelvakantie Oostenrijk kun je in dit gebied ook het middeleeuwse stadje Krems, gelegen aan de Donau, bezoeken. Dit is immers de stad waar ook de vallei “Wachau” begint, deze is zo’n dertig kilometer lang en staat verdienstelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tot slot vind je een fraaie natuur terug in Opper-Oostenrijk, de diverse landschappen van dit gebied zijn nog niet bij velen bekend en maken een uitstap naar dit prachtige gebied daarom net zo bijzonder.

Wandelen in Oostenrijk

Hoe jezelf voorbereiden op een wandelvakantie?

Je besluit staat vast, dit jaar ga je op wandelvakantie naar het mooie Oostenrijk! Graag delen we je wat handige tips mee!

Al ben je niet van plan om als uitdagende hiker de Oostenrijkse bergen te trotseren en kies je voor een meer ontspannen wandelvakantie, een goede conditie is altijd mooi meegenomen! Zo kun je bovendien optimaal van de omgeving genieten zonder na elke nieuwe kilometer buiten adem neer te moeten ploffen. Hoe bereid je precies je wandelspieren voor? Heuse wandelfanaten die een lange reis op het oog hebben, kunnen bijvoorbeeld hun conditie opkrikken door te starten met tochten van 5 tot 10 km. Deze kunnen dan weer verder uitgebreid worden tot een wekelijkse wandeling van 15 tot 20 km. Naast het bijschaven van je conditie is een behoorlijke dosis gezond verstand een handig gegeven. Mocht het gebeuren dat je de weg kwijtraakt, raadt men je aan niet verder te lopen, maar eerst de lokale hulpdienst telefonisch te bereiken. De wandelgebieden in Oostenrijk worden goed aangegeven door herkenbare wegmarkeringen, maar toch is het altijd handig om over een actuele en duidelijke wandelkaart te beschikken.

Wat zeul je zoal mee tijdens een lange wandeltocht? Ten eerste is het belangrijk dat er voldoende etenswaren en drinken in je rugzak zitten. Extra kledij, zonnecrème, mobiele telefoon en je legitimatie zijn enkele handigheidjes die je zeker niet mag vergeten. Verder is het belangrijk te weten dat je tijdens een wandelvakantie niet vaak geldautomaten zal tegenkomen, bovendien is pinnen vaak niet mogelijk. Voldoende cash op zak hebben is dus de boodschap.

Eten en drinken

Voldoende water is het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde wandeltocht.

Tijdens je wandelvakantie Oostenrijk worden, naast het broodnodige water en voedsel, je appetijtelijke avonturen beloofd.

Voldoende drinken is van groot belang tijdens het hiken. Bij een tocht van vijf tot acht uur is het al aangeraden om minimaal twee liter water per persoon mee te nemen. Het is bovendien altijd verstandig je route zodanig uit te stippelen zodat je onderweg je drinkbidon kunt bijvullen. Als lunch is een traditionele belegde boterham bij een charmant beekje of een indrukwekkende waterval altijd genieten.

Wanneer je de kans krijgt de Oostenrijkse keuken te proeven, zou het een enorme zonde zijn deze niet te nemen. De gastronomische gewoontes in Oostenrijk kan namelijk iedereen appreciëren. Het ontbijt bestaat hier vooral uit verse broodjes met allerlei soorten jam en honing, gecombineerd met een lekker kopje koffie thee of een gezond vruchtensapje. Als middagmaal verkiezen Oostenrijkers boerenbrood met divers beleg zoals verschillende ambachtelijke kazen en vleeswaren. De stiekeme smulpapen zullen vooral tijdens het avondeten aan hun trekken komen, want gedurende een dergelijk culinair genot word je geplezierd door een heerlijk Oostenrijks diner.

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter