Wadden

Het schouwspel van zonnende zeehondjes, het ritmisch ruisen van de zee en de wind die door je haren blaast - ervaar het eilandgevoel met TravelBird op de Wadden

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
2 aanbiedingen
Vijf eilanden, vijf verschillende karakters. Maar álle met dat ultieme en o zo bekende 'eilandgevoel'. Want waar kom je nu beter tot rust dan op het uitgestrekte strand van Texel, Terschelling, Ameland, Vlieland of Schiermonnikoog? Nergens!

Aan het einde van de laatste ijstijd - ja, toen de ijskappen eindelijk begonnen te smelten - zijn de Waddeneilanden ontstaan. En ondanks dat dit zo'n 18.000 jaar geleden is geweest, is het Waddengebied dat wij nu kennen 'pas' 8.000 jaar oud. Inmiddels heeft het een oppervlakte van 1047,5 km² en wonen er zo'n 81.300 mensen. Even een korte geschiedenisles, dat is natuurlijk altijd leuk. Maar waar het hier voorál om gaat is het waddengebied, oftewel de Wadden - dat ligt in de Noordzee, tussen Nederland, Duitsland en Denemarken - als vakantiebestemming. Want een vakantiebestemming, dát is het zeker!

Het Deense Rømø en Mandø, het Duitse Borkum en Juist... Eilanden die je misschien wel kent, maar waar je niet meteen aan denkt bij de Waddeneilanden. Nee, dan denk je natuurlijk aan Neerlands trots: Texel, Terschelling, Ameland, Vlieland of Schiermonnikoog. Het bekende ezelsbruggetje kennen we allemaal wel; 'TVTAS' (oftewel: Texel-Vlieland-Terschelling-Ameland-Schiermonnikoog).

Vakantie op de Wadden

Op welk Waddeneiland vier jij vakantie? TravelBird biedt geregeld korte vakanties naar de eilanden. Of je het nu van tevoren wilt plannen of last minute. De Wadden zijn altijd leuk! Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme én stuk voor stuk beschikken ze over dat ultieme 'eilandgevoel'!

Kom je voor de gezellige dorpen op Texel, voor het pure autovrije Vlieland, de 30 km aan strand van Terschelling, het 'kunstenaarseiland' Ameland of voor Schiermonnikoog, waar rust en natuur centraal staan?

Vanaf het vasteland kun je verschillende vertrekpunten kiezen om richting de Wadden te varen. Vanaf Den Helder vaar je gemakkelijk in slechts 20 minuten naar het grootste eiland van de vijf: Texel. De eilanden Vlieland en Terschelling bereik je vanuit Friesland, om precies te zijn vanuit Harlingen. De veerboot die aanmeert op Ameland vertrekt vanuit het Friese Holwerd en last but not least is er nog de Groningse vertrekhaven Lauwersoog, waarvandaan je binnen 45 minuten in Schiermonnikoog bent. En zeg nou zelf, dat boottochtje alleen al is toch de perfecte manier om je vakantie in te luiden?

Natuurlijk hoeft je vakantiebestemming niet alleen af te hangen van de voor jou dichtstbijzijnde vertrekhaven. Soms is een stukje rijden namelijk dubbel en dwars de moeite waard om uiteindelijk op je favoriete Waddeneiland aan te komen. Kom je voor de gezellige dorpen op Texel, voor het pure autovrije Vlieland, de 30 km aan strand van Terschelling, het 'kunstenaarseiland' Ameland of voor Schiermonnikoog, waar rust en natuur centraal staan? Of heb je (nog) geen voorkeur voor een eiland? Dan is eilandhoppen natuurlijk ook een optie. De verschillende veerboten tussen de Wadden varen vaak door adembenemend mooie stukjes natuur die al een bezienswaardigheid op zich zijn!

Activiteiten op de Waddeneilanden

Wadlopen, watersport, culturele uitjes, boottochtjes... De Wadden bieden genoeg formaat voor jong én oud!

Als je denkt aan leuke activiteiten op de Wadden, dan denk je waarschijnlijk meteen aan wadlopen. Iets dat dan ook niet mag ontbreken aan je vakantie op de Wadden!

Vergeet je rubberlaarzen dus vooral niet op je paklijstje te zetten als je je aan een flinke tocht door het slik gaat wagen. Een tweede typische activiteiten op de Wadden is watersporten. Van windsurfen tot zeilen en kitesurfen... De wind, stroming en mooie langgerekte zandstranden vormen een ideaal decor! Houd je de voetjes liever droog? Dan zijn er nog tal van andere leuke activiteiten te ondernemen op de Wadden. In de vele natuurgebieden vind je uitgestippelde fiets- en wandelroutes die je langs mooie gebieden vol unieke flora en fauna leiden. En over fauna gesproken. Hét symbool van de Wadden is natuurlijk de zeehond! Vanuit de Wadden worden verschillende boottochten georganiseerd die je meenemen het wad op waar de koloniën te vinden zijn. Wij kunnen je alvast vertellen dat het een bijzondere en unieke ervaring is om je voor even tussen de tevreden zonnende zeehonden te begeven!

Tradities op de Wadden

'Gróós as puus', oftewel: zo trots als een pauw! Dat zijn de Texelaren op 'hun eiland'.

Waarom je tijdens een vakantie op de Wadden altijd zo'n ultiem vakantiegevoel hebt? Wellicht komt dat wel door de unieke en typerende kenmerken die de Wadden zo eigen maken!

Zo vieren ze op Terschelling nog steeds het eeuwenoude volksveest Sundrum, zijn het Nobeltje en Ameland onlosmakelijk met elkaar verbonden en ben je op Texel op de juiste plek voor een Juttertje! Bovendien is het dialect op de Wadden onmisbaar. En alvorens jij je naar een van de eilanden begeeft, hier alvast een lesje:

  • Don moet 'r wel een mééuw in een vles skijte - Dat zou wel heel bijzonder zijn
  • Gróós as puus - Trots als een pauw
  • We benne naar de markt weest - We zijn naar de markt geweest
  • Se is nagol sééggerig - Ze heeft het hart op de tong
Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter