aanbiedingen

Vakantie Valkenburg

Een heuvelachtig landschap, spannende grotten en een historische stadskern. Dit alles, maakt een vakantie Valkenburg met TravelBird het waard!
Bekijk meer:

Kom helemaal tot rust in het heuvelachtige groene landschap en de geschiedenisrijke stad tijdens een vakantie Valkenburg. Geniet van een prachtige fietstocht of stevige wandeling door de bergen, de bossen en de prachtige stad.

In Zuid-Limburg, in het beschermde natuurgebied genaamd Heuvelland, ligt het idyllische stadje Valkenburg. Deze stad ligt in het hart van Europa en in het centrum van de groene Euregio, vlakbij de Belgische en Duitse grens. Valkenburg stond vanaf de 12e eeuw in het midden van vele veldslagen en belegeringen, wat vandaag de dag nog terug te zien is aan de historische stadskern en de prachtige ruïnes van het Valkenburg kasteel. Naast de rijke historie biedt Valkenburg ook ontzettend veel schoonheid, met het heuvelachtige groene landschap, de geweldige Bourgondische ambiance en de indrukwekkende mijnen. Men komt vanuit heel de wereld genieten van deze toeristische trekpleister met het ‘on-Nederlandse’ landschap. Bekijk de unieke historische bezienswaardigheden, verken de mijnen te voet of op een mountainbike en geniet op een van de vele Valkenburgse terrasjes van een heerlijke Limburgse vlaai. De regio leent zich ook uitstekend voor mooie wandel- en fietstochten door het uitgestrekte landschap, ongerepte bossen en uitdagende beklimmingen. De stad heeft een internationale ligging op steenworp afstand van Maastricht, Aken en Luik, wat je de gelegenheid biedt om tijdens je wandeling of fietsexcursie te kunnen genieten van het beste dat de verschillende steden en landen te bieden hebben.

Een vakantie Valkenburg kan in elk seizoen van het jaar! Geniet in het voorjaar van de adembenemende bloeiende natuur, de oneindige, groene weilanden en de ruime keuze aan heerlijke restaurants. In het najaar kun je genieten van de geel, oranje en rood gekleurde landschappen, waarna je in de stad in een van de vele cafés kunt neerstrijken voor een warme chocomel. Maar ook in hartje winter is Valkenburg een bezoek waard. De stad staat namelijk bekend als dé kerststad van Nederland. Vanaf eind november worden alle huizen, winkels en restaurants gehuld in de meest spectaculaire kerstversiering. Twee keer per week trekt de kerstparade met verlichte praalwagens en dansers door de stad en kun je daarnaast genieten van gezellige kerstmarktjes in de beroemde Valkenburgse grotten. Boek dus snel een prachtig verblijf in een hotel Valkenburg!

Adembenemende natuur

Dit is de plek in Nederland om tot rust te komen.

Het heuvellandschap, de krijtsteenbergen en de unieke grotten laten je even helemaal vergeten dat je in Nederland bent.

De natuur in Valkenburg en het omliggende Heuvelland wordt gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. Het gebied geeft een unieke combinatie van bossen, heides, akkers, weilanden, heuvels en boomgaarden. Op veel plekken kent de streek grote hoogteverschillen die ongekend zijn voor Nederland. Nergens in het land vind je op zo’n klein oppervlak zoveel diversiteit in een landschap als in Zuid-Limburg. Het wordt dan ook niet voor niets ‘Nederland’s eigen stukje buitenland’ genoemd. De oorzaak van dit natuurschoon en de unieke krijtsteenbodem is de Krijtzee die zich 70 miljoen jaar geleden uitstrekte over een groot deel van Noordwest-Europa. Mergel (Limburgse naam voor krijtsteen) was het voornaamste materiaal voor de bouw van kastelen, kloosters en huizen in Valkenburg en omgeving. Door winning hiervan is een gangenstelsel van meer dan 250 kilometer onder Zuid-Limburg ontstaan. Verken de ene dag de indrukwekkende grotten en geniet de volgende van een excursie door het landschap en laat je verrassen door steile hellingen, historische holle wegen en kalme beekjes. Vergeet ook geen bezoekje te wagen aan een van de unieke hoogstamboomgaarden en de vakwerkboerderijen.

De stichting Natuur en Milieu kende vijf sterren toe aan het Heuvelland, voor de belevingswaarde, cultuurhistorische waarde, de ecologische waarde, de recreatiemogelijkheden en de unieke eigenschappen van het landschap. Het gebied is daarom ontzettend populair voor bezoekers die aan het dagelijkse leven willen ontsnappen, tot rust willen komen en stoom willen afblazen in de beeldschone natuur. Dit kan perfect door middel van een heerlijke wandeling of fietstocht. In het gebied zijn ontzettend veel wandel- en fietsroutes uitgestippeld die eenvoudig, door middel van bordjes en plattegronden, aangegeven staan. Deze trajecten hebben een ruime diversiteit en bieden voor ieder wat wils. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een stads- en natuurroute, waarbij je eerst het stadshart van Valkenburg kunt ontdekken om vervolgens de berg op te klimmen en kunt genieten van een prachtig uitzicht met de stad aan de ene kant en het uitgestrekte landschap aan de andere kant. Dat is toch precies wat je verwacht van een geweldige vakantie Limburg! Wil je liever internationaal gaan? Kies dan voor een wandeling of fietstocht die je over het licht bergachtige landschap vanaf Valkenburg naar Duitsland of België brengt.

Highlights van Valkenburg

Wissel natuur af met culturele en historische bezienswaardigheden.

Verdwaal in het mooie Valkenburg, deze stad zit immers vol verhalen en geschiedenis. Hiervan getuigen onder andere het Valkenburgse kasteel, het imponerende gangenstelsel en de oude molen.

Het vestingstadje Valkenburg is rijk aan geschiedenis die in de loop der eeuwen een rijk historisch erfgoed heeft opgebouwd. Wanneer je door de stad loopt, ontkom je haast niet aan de rijkdom van bezienswaardigheden. Van kastelen en molens tot grotten en natuurgebieden. De geschiedenis van de stad begon in 1115 met de bouw van het kasteel van de heren van Valkenburg. Het kasteel is hiermee het enige verstevigde burcht gelegen op een bergtop in Nederland. Ondanks de unieke locatie werd het kasteel drie keer vernietigd en tot twee keer aan toe heropgebouwd en uitgebreid. Na de laatste verwoesting in de Middeleeuwen werd het kasteel echter niet opnieuw opgebouwd. De kasteelruïne werd namelijk gebruikt als steengroeve om de verwoeste huizen in Valkenburg te herstellen. Sinds de jaren twintig zorgt de Stichting Kasteel van Valkenburg voor het onderhoud van de ruïnes en is het opengesteld voor het publiek. Door deze bewogen geschiedenis is het zeker aan te raden het kasteel te bezichtigen tijdens een vakantie Valkenburg. Loop na een bezoekje aan het kasteel langs de oude molen, dit is een prachtige watermolen die aangedreven wordt door de stroming van de rivier de Geul en werd gebruikt om graan te malen en gerst te pellen. Loop vervolgens richting de Grendel- en Berkelpoort. Deze beschermde rijksmonumenten dienden in de Middeleeuwen als poorten voor de stadsmuur van Valkenburg. Naast beide poorten kun je terrasjes vinden, waar je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie terwijl je de historie in je opneemt!

Bezoek tijdens je Valkenburg vakantie ook eens een van de vele unieke grotten die open zijn gesteld voor bezoekers. Verken bijvoorbeeld de Fluweelengrot, die ontstaan is door de mergelwinning voor het Valkenburg kasteel. De tunnels die ontstonden, werden als geheime vluchtgangen voor het kasteel gebruikt. Een legende luidt zelfs dat de Brabanders tijdens een langdurige belegering niet begrepen waarom er in het kasteel nog gefeest werd. Bij terugkomst in Brabant kwamen ze erachter dat hun landen geplunderd waren, omdat dat het kasteel via de vluchtgangen bevoorraad werd van het Brabantse land door het Limburgse leger. In deze grot kun je tegenwoordig indrukwekkende wandschilderingen, sculpturen en een kapel uit de 18e eeuw vinden. Ben je opzoek naar iets actievers? In de Valkenburgse grotten worden tal van activiteiten georganiseerd voor een ware beleving. Verken de grotten bijvoorbeeld door middel van een mountainbike-tour, een sessie lasergame of een spannende spooktocht. In de Valkenburgse grotten is ontzettend veel te zien en te doen!

De Limburgse specialiteiten

Geniet van de Bourgondische keuken en gastvrijheid!

Bourgondiërs houden van een stevige maaltijd, zoetigheid en misschien wel het belangrijkst, van gezelligheid.

In Valkenburg en omgeving kun je je culinaire hart ophalen! Veel producten en gerechten zijn ook in andere streken van Nederland te vinden, maar zijn populair en geperfectioneerd in deze zuidelijke regio. Limburgers zijn echte bourgondiërs op het gebied van gastvrijheid en in de keuken. Bekende streekproducten uit Limburg zijn de asperges, roggebrood en het wild. Probeer tijdens je vakantie Valkenburg de typische gerechten zoals zuurvlees (in het Limburgs zoervleisj), een soort gezoet stoofvlees, tête de veau, een gerecht dat traditioneel bereid wordt met koeienhoofd, maar tegenwoordig doorgaans met rundvlees bereid of een huzarensalade, met onder andere augurk, ui en mayonaise. Valkenburg biedt tal van restaurants aan, waar je deze gerechten met echte streekproducten kunt vinden. Vergeet echter niet om het diner af te sluiten met de ware ster van de Limburgse keuken; een heerlijk stukje vlaai. Een smakelijke taart gevuld met vruchten, zoals kruisbessen, kersen of abrikozen.

Tijdens een vakantie Valkenburg ontsnap je helemaal aan het dagelijkse leven en kom je echt de rust tegemoet. Valkenburg en omstreken leent zich perfect voor wandel- en fietstochten door het prachtige heuvelachtige landschap en de groene bossen. De stad met ontzettend veel ambiance zit vol met geschiedenis, met de mergelgrotten, het Valkenburg kasteel en de Middeleeuwse stadspoorten. Dus pak de koffer en kies voor een heerlijke Zuid-Limburgse vakantie! Wil je nog meer zien van de provincie? Kijk dan ook eens naar een hotel Roermond!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter