Vakantie Terschelling

Adem de frisse zeelucht in, wandel door de eindeloze duinen en geniet van de prachtige vergezichten tijdens een vakantie Terschelling met TravelBird!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
0 aanbieding
Ga er lekker tussenuit in eigen land met een vakantie Terschelling. Voor zowel jong als oud is hier van alles te beleven!

Terschelling maakt onderdeel uit van de provincie Friesland en grenst aan zowel de Noordzee als de Waddenzee. De nabijgelegen Waddeneilanden zijn Vlieland, ten zuidwesten, en Ameland, ten zuidoosten. Mocht je afreizen naar het noorden van het land, dan is een bezoekje aan dit eiland zeker aan te raden! Met 70 kilometer aan fietspaden wordt Terschelling gezien als hét fietseiland van de Wadden. Hierdoor is de fiets de beste manier om je te vervoeren, door prachtige duinen en langs uitgestrekte bossen. Reis je zonder auto af naar het eiland? Zodra je de boot afstapt zijn er meteen genoeg mogelijkheden om een fiets te huren. Zij brengen graag ondertussen je bagage naar je accommodatie, dat is goed geregeld! Ben je met de auto, dan kun je de fietsen natuurlijk ook zelf meenemen achter op de auto. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van het eiland tijdens een Terschelling vakantie. De boot vertrekt dagelijks vanaf Harlingen en met een overtocht van twee uur is er genoeg tijd om onderweg even te lunchen. De kinderen kunnen zich ondertussen vermaken met meeuwen voeren die meevliegen naast de boot. Voordat je het weet komt het land al in zicht! Vind je twee uur varen toch wat lang? Er gaat ook een snelboot, zo ben je er binnen drie kwartier. Zorg wel dat je een reservering maakt, er zijn maar een beperkt aantal plaatsen per dag.

Terschelling staat zowel nationaal als internationaal bekend om het Oerol Festival. Dit is in 1982 ontstaan en uitgegroeid tot een festival met jaarlijks tienduizenden bezoekers. Tien dagen lang staat het eiland aan het begin van de zomer in het teken van theater, dans, beeldende kunst en muziek. Reserveer wel op tijd een accommodatie tijdens deze periode, want het is er altijd gezellig druk! Geniet van prachtige voorstellingen, vaak speciaal gemaakt voor dit festival, die overal op het eiland worden gehouden: van een voorstelling op het strand tot een in de bossen of de duinen. Terschelling is op dit moment van het jaar prachtig, als het helemaal groen kleurt en overal de bloemen in bloei staan. Natuurlijk reis je ook af naar de Waddeneilanden om te genieten van de kilometerslange stranden. Met maar liefst 30 kilometer aan strand, waarvan sommige maar liefst 500 meter breed zijn, zul je hier zeker niks tekortkomen. Geniet van een heerlijke stranddag met de kinderen of ga lekker uitwaaien met een uitgebreide strandwandeling: een vakantie Terschelling is puur genieten!

Gezellige dorpjes

Wissel een stranddag af met een bezoek aan West, Midsland of Oosterend.

Naast de uitgestrekte stranden en eindeloze duinen bestaat Terschelling ook uit sfeervolle dorpjes waar je heerlijk kunt eten, winkelen of ronddwalen.

Terschelling kent een rijke geschiedenis waarin er een verdeling is ontstaan tussen West en Oost-Terschelling. West-Terschelling werd bestuurd vanuit het gelijknamige dorp en Oost-Terschelling vanuit het dorp Midsland. Pas aan het begin van de negentiende eeuw, na de bezetting van de Fransen, werd het eiland een bestuurlijke eenheid waarin West-Terschelling de hoofdplaats werd. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het grootste dorp, met ruim 2500 inwoners, en wordt door de lokale bevolking ook wel ‘West’ genoemd. Hier is altijd genoeg te beleven: ontdek de leukste boetiekjes en winkels in de Torenstraat, zie de boten aankomen in de haven of drink een kop koffie in het historische wachthuisje Het Wakende Oog. Wil je een cultureel uitstapje maken? In Museum ‘t Behouden Huys kom je meer te weten over de geschiedenis, cultuur en zeevaart van Terschelling.

Tijdens een vakantie Terschelling moet je ook een bezoek brengen aan de 400 jaar oude vuurtoren, de oudste van Nederland. Tot en met de jaren 80 kon je deze toren beklimmen, maar nu is dat helaas niet meer mogelijk. Ze moeten namelijk dagelijks de hele Noord-Nederlandse kust in de gaten houden! Wel is dit het symbool van het eiland en is hierdoor niet te missen. Het dorpje Midsland ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het midden van het eiland en is het op één na grootste dorp. Hier proef je de rijke historie met de authentieke huizen en sfeervolle straatjes. Op 6 december vieren ze hier het eeuwenoude volksfeest Sundrum, net zoals op Ameland en Schiermonnikoog waar het alleen een andere naam heeft, namelijk Sunderklaas en Klozum. Een echte traditie van de Waddeneilanden dus! Wil je een duik nemen in het bruisende nachtleven? Onder de jongeren is het een geliefde bestemming door de vele bars die te vinden zijn in West en Midsland. Alle kroegen en cafés liggen dicht bij elkaar, dus er is voor ieder wat wils. Dans tot in de late uurtjes onder het genot van gezellige muziek en een lekker drankje!

Prachtige landschappen

Op Terschelling vind je nog ongerepte natuur...

Wist je dat Terschelling voor 80 procent uit natuur bestaat? Dit maakt het tot de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers.

Zet je wandelschoenen maar klaar voor een vakantie Terschelling. Met ruim 200 kilometer aan wandelpaden raak je hier nooit uitgewandeld. Op het hele eiland vind je verschillende routes, variërend van vier tot vijftien kilometer. Loop door de duinen waar je geniet van het uitzicht over zee en de rijke flora en fauna. Maak je een wandeling over het brede strand, let dan goed op, de zandbanken zijn een favoriete plek voor zeehonden om lekker in de zon te liggen. Daarnaast moet je de lepelaar gezien hebben, die vind je vaak bij zee, waar ze voedsel uit het water lepelen zoals garnalen. Deze witte vogel is een bijzondere verschijning en kenmerkend voor de Waddeneilanden.

Aan de oostkant ligt het Europees natuurreservaat De Boschplaat. Het wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en staat onder toezicht van Staatsbosbeheer. Eerst was het een losse zandplaat, maar de geul tussen beide eilanden is dichtgeslibd. Nu is het verbonden aan het eiland door de aanleg van een stuifdijk, de Derk Hoekstra Stuifdijk. Hier kun je het hele jaar overheen wandelen. Andere delen van het gebied zijn soms afgesloten, omdat het een geliefde plek is voor vogels om te broeden. Het westelijke deel bestaat uit een berkenbos, genaamd de Berkenvallei, waar je veel unieke plantensoorten tegenkomt. Laat je in eigen land verbazen door de indrukwekkende natuur!

Eten en drinken

Terschelling kent zo zijn eigen specialiteiten die je moet proeven.

Zodra je de boot afstapt, kan je vakantie Terschelling echt beginnen. Dit betekent lekker uitrusten en genieten!

Heb je genoten van een heerlijke stranddag en heb je geen zin om zelf te koken? Strijk neer bij een van de vele strandpaviljoens, bestel een heerlijke verse vis of een pannenkoek voor de kleintjes terwijl je ondertussen geniet van de brandende zon die langzaam verdwijnt in de zee. Ook in de herfst en de winter staan ze hier voor je klaar en zijn er meerdere strandpaviljoens geopend. Na een frisse wandeling door de stevige wind en langs de bulderende zee kun je hier heerlijk opwarmen met een kop warme chocolademelk bij het haardvuur. Laat je benen even rusten en laad jezelf weer op, het is ten slotte vakantie!

Het eiland staat bekend om cranberries, die in het wild groeien in de duinen. Rond september worden ze geplukt door een vaste groep plukkers, waarna het met veel zorg en liefde wordt verwerkt in diverse producten: van sap en thee tot compote en saus. Probeer eens een cranberrycompote geserveerd bij je stoofschotel, dat wordt smullen! Daarnaast worden er veel producten gemaakt met lokale honing. Neem een potje Terschellinger honingmosterd, lamsoorhoning of cranberries in honing mee naar huis, een leuk aandenken aan je vakantie op Terschelling!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter