3 aanbiedingen

Vakantie Slovenië

TravelBird neemt je mee op vakantie Slovenië, naar een land waar je groen hart van openbloeit.
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
3 aanbiedingen
Filters Verwijder

Verliefde kriebels in de buik, daar zorgt de Sloveense natuur voor.

Slovenië is een republiek uit de Balkan, gelegen in Centraal-Europa. Het land heeft een kustlijn van zo’n 46 kilometer die aan de Adriatische Zee grenst, verder is het grondgebied erg bergachtig en bedraagt de gemiddelde hoogte 600 meter. Het adembenemende bergenland bestaat uit de Kamniske Alpen en de Julische Alpen, waarvan de grootste berg “Triglav” is. Tijdens een vakantie Slovenië is een uitstap naar de talrijke grotten, ook wel ‘Jama’s” genoemd, een absolute aanrader. De mooiste grotten vind je tussen de hoofdstad Ljubljana en de Golf van Triëst, gevormd in het eeuwenoude kalkgesteente. Men beschouwt het Sloveense Karst als een van de mooiste ter wereld. Tot op de dag van vandaag zijn er meer dan 8500 grotten ontdekt en komen er jaarlijks zo’n honderdtal bij. Verder kunnen we Slovenië promoten als groenste land van Europa, weliswaar na Zweden en Finland. Het land bestaat immers uit 58% bebossing en is dus de ideale locatie om heerlijke gezonde lucht in en uit te ademen. Een vakantie in Slovenië wordt naast een toevlucht naar de prachtige natuur ook gekozen voor haar interessante cultuur, bezienswaardigheden en gastronomie. Sloveniërs kunnen je welbespraakt over hun geschiedenis vertellen, deze is immers, met een leeftijd van 250.000 jaar, florissant aanwezig. Omwille van het feit dat het land pas sinds 1991 onafhankelijk werd, is dit echter een van de jongste staten ter wereld. Overigens is je reis naar Slovenië prima te combineren met een vakantie Kroatië. Het zijn immers buurlanden!

Van alle bezienswaardigheden is het Meer van Bled de locatie waar je je hart gegarandeerd verliezen zal. In dit gebied, omringd door een imposant gebergte, bevindt er zich een prachtig meer met middenin een schattig eilandje waarop een kerkje gebouwd is. De sprookjesachtige stad bij het Meer van Bled gaat gepaard met charmante restaurants, souvenirwinkels en gezellige cafeetjes. Al fietsend kun je het gebied rondom het meer makkelijk verkennen. We raden je zeker aan het uitzichtpunt op het meer te beklimmen, dit levert namelijk een prachtig panorama op. Ook het oude kasteel van Bled mag je niet overslaan, deze stamt immers uit de elfde eeuw en is hierbij de oudste vestiging van Slovenië.

Prachtige oude steden

In Slovenië is er een heleboel te ontdekken.

De vele steden, verstopt tussen grootse bergen, karakteriseren het prachtige Sloveense grondgebied.

Laten we beginnen met de Sloveense hoofdstad Ljubljana, deze populaire stad weet iedereen te bekoren en lokt jaarlijks heel wat bezoekers. Het is de locatie waar oosterse en westerse culturen elkaar ontmoeten en waar moderne tradities hand in hand gaan met tradities van jongstleden. Ljubljana bevat eeuwenoude restanten zoals de oude Romeinse stad Emona, een prachtig middeleeuws kasteel en vele sierlijke portalen. De stad toont veel oude kunststijlen, waarvan de renaissance en de barok het sterkst aanwezig zijn. Een culturele ervaring wordt je hier vast en zeker verzekerd, er zijn immers veel theaters en galerijen te bewonderen. Ook de stad Maribor is erg geliefd in Slovenië en biedt een mooi landschap van glooiende wijnheuvels en het indrukwekkende Pohorje-massief. De stad heeft een waaier aan monumenten, statige straten en pleinen, musea, kastelen en prachtige stadsparken. Deze gemeente is bovendien trots eigenaar van de oudste wijnkelders die je in Europa kunt vinden. Tijdens een vakantie Slovenië is een bezoek aan de oudste stad van het land, Ptuj, een heerlijke beleving. Het stadje lijkt haast een openluchtmuseum met aanzienlijke bouwwerken en het heeft daarbij een leuke sfeervolle binnenstad. Ontdek meer van Centraal-Europa's pracht en voeg een last-minute Oostenrijk aan Slovenië toe!

Verder is er ook nog de belangrijke havenstad Koper, hier zie je in het oude stadscentrum een mozaïek aan architectuur, waarvan de creaties uit verschillende tijdperken dateren. Degenen die moeilijk zonder natuurschoon kunnen reizen, moeten in de middeleeuwse stad Kamnik zijn. De oude gebouwen en de Kamnische Alpen creëren samen een uniek beeld en daarbij is het kleine stadje een ware schatkamer van oude straatjes, prachtige herenhuizen, pittoreske kerkjes en romantische pleinen. Helemaal aan de kust van Slovenië is de romantische stad Piran gevestigd. Dankzij de kleine middeleeuwse straatjes, gotische gebouwen en gezellige pleintjes wordt Piran beschreven als de parel van de Adriatische zee.

De Sloveense bezienswaardigheden

Geef je ogen de kost in het mooie Slovenië.

Natuur of cultuur, een vakantie Slovenië heeft alles in huis!

Onder de populaire bezienswaardigheden valt onder andere de “Vingtar Kloof”, deze is een van de mooiste natuurgebieden in Slovenië. De kloof is een wandeling van 1,6 km lang en bevat prachtige wandelpaden en bruggetjes door de stoere rotsen heen. De route neemt je mee van Bled naar Podhorn en beloont je aan het eind van de tocht met een prachtige waterval. Verder is er de trekpleister van de in de rotsen gebouwde Predjama Burcht. Een bezoek aan dit oude kasteel geeft je een duidelijk beeld van hoe mensen vroeger leefden. Ook voor de dierenliefhebbers heeft een vakantie Slovenië een dagje plezier in petto, de Lippizaner hofstoeterij is namelijk de thuisbasis van wel liefst 400 Lippizaner paarden. Het paardenras gaat terug tot in 1580 en dit maakt dat de stoeterij de oudste van Europa is. Voor wie toch geen genoeg kan krijgen van natuurlijke bezienswaardigheden, kan een kijkje nemen bij de Soca rivier. Het water kleurt hier helder en heeft een vlotte stroming. Het is bovendien ook een leuke locatie waar je kunt raften, kanoën en kajakken terwijl je van de unieke waterkleur kunt genieten. Wist je overigens dat je alle genoemde water activiteiten ook tijdens een rondreis Zweden kunt doen? Misschien leuk om het in beide landen uit te proberen zodat je kunt vergelijken!

Onder de vele grotten van Slovenië is de Krizna grot het spannendst om te bezoeken. Al varend op een bootje kun je deze prachtige grot bewonderen. Terug in de bewoonde wereld zijn er tal van prachtige bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Zo heb je het mooie stadsplein van Ljubljana dat symbool staat voor de vrijheid van Slovenië. Op het plein is er altijd iets te doen, want zo worden er regelmatig concerten, muziek- en sportevenementen georganiseerd.

Op het menu staat: Slovenië!

Proef tijdens een culinair diner een rijkdom van smaken.

De Sloveense keuken weet iedereen te appreciëren.

Dankzij het geografische kruispunt van Slovenië, is het land een culturele smeltkroes van Slavische, Germaanse, Romaanse en Finoegrische werelden. Tijdens een vakantie Slovenië proef je duidelijk de natuurlijke kenmerken en de historische verbintenissen met buurlanden. Doordat het landschap zo verschilt en elke regio andere culturele invloeden doorstaan heeft, kent het Sloveense gebied tal van gastronomische specialiteiten.

Slovenië beschikt over een uitgestrekt wijngebied waarvan de meeste wijnen niet meteen een belletje doen rinkelen, maar toch behoren deze op kwalitatief gebied tot de beste wijnen ter wereld. De hoogstaande kwaliteit van Sloveense wijnen kan bewezen worden met de wijnstok Stara Trta, deze is immers meer dan vier eeuwen oud. Leuk te weten is dat deze oude wijngaard in 2004 opgenomen werd in het “Guinness Book of Records”, dit maakt een Sloveens bezoekje vast extra interessant. Voor de koffieliefhebbers is er ook goed nieuws. Net als tijdens een stedentrip Belgrado zul je in Slovenië veel superbe cafés tegenkomen waar je jouw energie weer even kunt opladen!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter