Vakantie Moezel

Romantische wijngaarden, een kronkelende rivier en een interessante cultuur. Dat biedt TravelBird jou aan tijdens een vakantie Moezel!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
6 aanbiedingen
Op vakantie naar een groene oase, voorzien van gezellige dorpjes, golvende wijngaarden, bosrijke heuvels en knappe burchten. Welkom in de Moezelstreek!

De Moezel is een rivier die zich in grote lussen een weg baant door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Het grootste gedeelte van de Moezel stroomt in Duitsland, de Moezelvallei, vandaar dat vooral het Duitse grondgebied een belletje doet rinkelen wanneer deze streek ter sprake komt. Vanuit de Vogezen in Frankrijk mondt de rivier uiteindelijk uit bij Koblenz in de Rijn. De Moezelstreek is vooral een geliefd oord bij de romantische zielen onder ons, want zo gaat het gebied gepaard met een heleboel leuke wijndorpjes, meesterlijke vergezichten en charmante kastelen. Voeg hier enkele glooiende wijngaarden aan toe en je goed gemoed zal in een fractie van een seconde de hoogte in schieten! Het gebied is ideaal voor degenen die te vinden zijn voor wijn, natuur en cultuur. Veelzijdig is de Moezelstreek vast en zeker en dit maakt het mogelijk om eindeloos op ontdekking te gaan! Tussen Trier en Koblenz kronkelt de rivier door een poëtisch wijnlandschap, voorzien van heel wat fraaie dorpjes en steden. De kleine dorpjes staan bekend voor hun fijne vakwerkhuisjes, kleine straatjes en steegjes. Het pittoreske wijndorpje Dieblich is een van de populairdere trekpleisters. Leuk om hier te bezoeken zijn de oude boerenhoeven, de druifranken en de oude burchten. Ten zuiden van dit Duitse stadje ligt de Dieblicher berg waar tijdens de middeleeuwen veroordeelde “heksen” zouden terechtgesteld zijn op de brandstapel. Ook Ernst levert een leuk bezoekje aan de Moezel op. Het schattige dorpje is net zoals de rest van de Moezelstadjes gekend voor haar wijnbouw, maar ook de natuur toont hier een prachtig uitzicht.

Daar waar de Moezel in de Rijn schuilgaat ligt de interessante stad Koblenz. Door de aanwezigheid van veel overblijfselen merk je in deze stad een erg bewogen verleden. Zo wordt de stad gekenmerkt door haar oude vestigingsmuren, torens, kastelen en burgerhuizen. Ook de oudste stad van Duitsland behoort toe aan de Moezel, namelijk Trier. Jaarlijks zakken er heel wat bezoekers af naar deze culturele stad, en dit vanwege haar statige bouwwerken uit het Romeinse tijdperk en haar goed bewaarde kunstschatten uit de Klassieke Oudheid. Bovendien zijn tal van Trierse monumenten opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar om de pracht en praal van de Moezel te bewonderen, hoef je niet per se naar Duitsland te reizen, want je vakantie Moezel kan ook in Frankrijk doorgaan! Je bevindt je hier in de mooie regio van Lotharingen, een regio van knusse dorpjes, een prachtige Franse natuur en tal van interessante bezienswaardigheden.

De Moezel, een Duitse en Franse keuken

Het gastronomisch verhaal van de Moezel.

Net zoals in de Moezelstreek zelf is veelzijdigheid ook terug te vinden in haar gastronomie.

Tijdens een vakantie Moezel merk je dat de keuken van alle markten thuis is. Van regionaal naar nationaal tot internationaal, de lekkernijen zullen je er niet teleurstellen! De vele gezellige dorpjes en steden bezitten een waaier aan leuke restaurantjes waar je honger lekker gestild zal worden. Ben jij trouwens verzot op de befaamde macarons? Rep je dan naar de Franse Moezelstreek! Deze geliefde amandelkoekjes komen immers uit Lotharingen.

De Moezelstreek staat bovenal bekend om haar heerlijke wijnen, men durft deze soms tot de beste wijnen ter wereld te bekronen. Als je een portie wijngeschiedenis kunt appreciëren tijdens je vakantie Moezel, moet je zeker Piesport bezoeken. Men gaat ervan uit dat dit het oudste wijnbouwdorp van de streek is. Dit bewijzen onder andere de overblijfselen van de oude Romeinse wijnmakerij.

Vervlogen tijden

De thuisbasis van een interessant cultureel erfgoed.

Een ellenlange vloedgolf aan oude gebouwen en wijnranken, geschiedenisliefhebbers: allen daarheen!

Doordat het gebied uitgerust is met gunstige steile hellingen, herbergt het Moezelland heel wat oude burchten en kastelen. Toch zijn er maar weinig die heelhuids de annexatie-oorlogen van Lodewijk XIV overleefd hebben. Slechts een kasteel, genaamd Burg Eltz, bleef volledig onbeschadigd. In en rondom dit sprookjesachtige slot ervaar je middeleeuwse verhalen en prachtige natuurwandelingen. Het gebied van de Moezel heeft ook een rijke wijnbouwgeschiedenis, deze gaat immers terug tot de vierde eeuw. Dankzij Karel de Grote ontstond de voortreffelijke kwaliteit van de wijnen, hij speelde namelijk een grote rol in de selectie van de beste druiven en de beste locaties en legde een strenge wetgeving op voor wijnboeren en handelaars.

Tijdens je vakantie Moezel kun je haast overal het rijkelijke verleden van de Moezelwijnen proeven. Aan een wijnproeverij kun je doorgaans bij elke wijnboer of wijnkelder deelnemen, bovendien zal men je met plezier meer vertellen over de druiventeelt , de verschillende soorten en het productieproces. De Moezelstreek staat daarenboven bekend voor haar wijnfeesten, deze vinden jaarlijks tegen het einde van zomer plaats. Bijna elk dorp organiseert zo een wijnfeest, het ideale moment dus om heerlijke wijnen uit te proberen, de lokale sfeer op te snuiven en een babbeltje te slaan met de Moezelse wijnboeren.

Wat te doen tijdens een Moezel vakantie?

Om het even wat je doet, aan de Moezel doe je niets anders dan genieten!

In het gebied van de Moezel zul je een prachtige natuur gadeslaan. De ideale gelegenheid dus om je groen hart op te halen!

Aan de Moezel ligt de focus niet volledig op de uitgestrekte wijngaarden, want de prachtige beboste heuvelbergen doen hier zeker niet voor onder! Voor wie heerlijk buiten wil zijn, kan makkelijk het wijnlandschap al wandelend of fietsend verkennen. Wandel- en fietsroutes brengen je naar een natuurlijke omgeving waar je historische hoogtepunten kunt combineren met de mooie natuur. De bekendste wandelroute is de “Moselhöhenweg”, deze tocht start in Trier en leidt je vervolgens naar de grote stad Koblenz. Voor wie een dergelijke meerdaagse wandeling ziet zitten, loopt dus zomaar even de hele Duitse Moezel af!

Naast het bewonderen van het groene uitzicht, kun je ook een heleboel activiteiten uitproberen. Zo zijn er veel interessante musea zoals het fietsmuseum en het Boeddha museum in Traben-Trarbach, het speelgoedmuseum in Trier of neem een kijkje in het wijnmuseum van Reil. Ben je eerder voor wat actie te vinden? Waag je dan aan tal van leuke sporten als bergbeklimmen, paardrijden, mountainbiken, kanovaren en nog veel meer! Je ziet, aan veelzijdigheid is er aan de Moezel geen gebrek!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter