4 aanbiedingen

Vakantie Cyprus

Schitterende landschappen, een culturele smeltkroes en een helderblauwe zee:Travelbird raadt je een gezellige vakantie Cyprus aan!
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
4 aanbiedingen
Filters Verwijder

Een eilandje in de Middellandse Zee met een rijk verleden, een kristalblauwe zee en lekker eten op je bord? Dat moet over Cyprus gaan!

Cyprus is een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee, alleen tijdens een vakantie Sardinië of Sicilië zul je meer oppervlakte vinden. Ieder jaar lokt Cyprus opnieuw tal van nieuwsgierige reizigers. Het eiland telt een miljoen inwoners, verspreid over een Griekstalig zuidelijk deel en een Turkstalig deel gelegen in het noorden van het land. Deze indeling creëert een levendige diversiteit en zorgt immers voor een interessante en uitgebreide gastronomie. Het land heeft geen gebrek aan geschiedenis en heeft door de jaren heen veel invloeden uit andere landen overgenomen. Het linksrijdende verkeer bijvoorbeeld, dat valt te verklaren doordat Cyprus in een ver verleden tot de kroonkolonies van het Verenigd Koninkrijk behoorde. Dankzij het Griekse karakter dat over het eiland heerst, zijn er voor de geïnteresseerde reizigers heel veel leuke mythes over het gebied verspreid. Neem bijvoorbeeld de Griekse liefdesgodin, Aphrodite, volgens een mythe zou ze uit zilver schuim op zee geschapen zijn en zou ze gestrand zijn op de rots der Grieken, Petra tou Rominou, net langs de kust van Paphos. Voor de gelovigen onder ons zouden drie rondes al zwemmend om de rots de enige sleutel zijn naar de eeuwige schoonheid en jeugd. Het proberen waard, nietwaar?

Laat je ook zeker betoveren door de prachtige authentieke dorpjes, havensteden en de natuur die het eiland eer aandoen. Men durft Cyprus ook weleens een compact eiland te noemen omwille van haar grootte. Je kunt makkelijk alles al fietsend of wandelend verkennen zonder dat de kilometerteller al te hoog oploopt en zo stuit je vanzelf op wonderschone gebieden, voorzien van prachtige flora, groene bergen en grandioze krijtrotsen. Een vakantie Cyprus levert je vast en zeker de ideale vakantiefoto op! Wist je trouwens dat de havenstad Paphos de Culturele Hoofdstad van Europa 2017 is? De stad draagt deze titel dankzij haar prachtige Romeinse mozaïeken en haar authentieke koningsgraven en ruïnes.

Doen in de zomer en winter

Cyprus heeft heel wat activiteiten in haar mars

Van een fris drankje onder de stralende zon tot een warmere variant wanneer de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, Cyprus heeft alles in huis!

Voor de zonliefhebbers is Cyprus een absolute must. Dit land is immers een van de droogste en warmste eilanden die de Middellandse Zee je te bieden heeft. Een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden garandeert je een heleboel leuke activiteiten. Zo kun je al duikend de onderwaterwereld ontdekken, met een zeilboot over de blue lagoon varen of je tijdens een sessie kitesurfen met de wind laten meevoeren op zee. Voel je die actieve zonkriebels al opkomen? Maar een vakantie Cyprus leent zich ook uitstekend voor zij die eens lekker willen uitrusten op een van de hartverwarmende stranden. Leuk om te weten is dat mensen die naar Cyprus reizen, van mening zijn dat de stranden tot de mooiste van Europa behoren en bovendien is heerlijk strandweer verzekerd! De stranden die je sowieso niet mag overslaan zijn het Pissouri strand in Limassol, het Aphrodite strand waar watersport een absolute aanrader is en het Grovernor’s strand met een leuk uitzicht op het Troödosgebergte

Durf die zomerse cocktail ook om te ruilen voor een lekkere warme chocomelk, want een vakantie cyprus hoeft niet per se de ultieme zonvakantie te zijn. Het winterse Cyprus biedt je namelijk mooie, witgekleurde landschappen en laat je op een andere manier de rijkelijke culturen ontdekken. Want doordat het koudere weer de stranden minder aantrekkelijk maakt, worden bezoekers geprikkeld om ook eens de minder bekende plekjes van Cyprus een kans te geven. Ook hebben we goed nieuws voor de sneeuwliefhebbers onder ons, want het Troödosgebergte wordt elke winter omgetoverd tot een waar skiparadijs. Haal de skischoenen maar alvast uit de kast en geniet van de Cypriotische winterpret. Dat is weer eens wat anders dan een Wintersport Italië of Oostenrijk!

Heerlijke gerechten op Cypriotische wijze

Probeer de lokale toppers die Cyprus in aanbieding heeft

Multiculturaliteit is sterk terug te vinden in de Cypriotische keuken en ook de lokale wijngaarden zijn een uitgebreid bezoek waard!

De Cypriotische gastronomie is opgedeeld in een Griekse en Turkse keuken en brengt dus een aanlokkelijke diversiteit met zich mee. Sommige gerechten zullen je dan ook sterk doen denken aan een vakantie Turkije of Griekenland. Toch zijn er ook typische versnaperingen die eigen zijn aan Cyprus. Neem bijvoorbeeld het gerecht Afelia dat bereid wordt op basis van ofwel varkensvlees, champignons of aardappels. De meze, afkomstig van “mezedes” of “kleine lekkernijen”, is een maaltijd op zich en een gekende specialiteit van het land. Het bestaat uit een dertigtal kleine gerechten, variërend van dips, groenten tot heerlijke vis - en vleesgerechten. Naast een op en top meze-avontuur kun je jezelf ook wagen aan andere traditionele toppers zoals Loukanika, Moussaka en Dolmadakia. Ook zijn er op de feestdagen enkele traditionele gewoontes zoals Flaounes, dit eet de lokale bevolking meestal tijdens Pasen.

Vergeet daarnaast niet een glaasje authentieke wijn te proberen en laat je hierbij verrassen door de aanwezigheid van vele aroma’s. Een bezoekje aan de charmante, authentieke wijngaarden is bovendien een echte aanrader. Een leuk weetje is dat de wijnbouw van Cyprus al eeuwen oud is. Wie van een portie wijngeschiedenis houdt, moet de stad Paphos opzoeken, waar de beroemde mozaïeken in het Huis van Dionysus, de Griekse God van de wijn, de mythologie van de wijnstokken vertellen. Sommigen durven de wijnen van het eiland nog steeds de ware nectar van de goden te noemen.

Een reis terug in de tijd

Cyprus bevat een rijkdom aan geschiedenis

Verdiep jezelf in de vele verhalen die je wat meer over het eiland vertellen. Wie had ooit gedacht dat je geschiedenisknobbel zo bijgeschaafd zou worden?

Dat Cyprus over een rijke geschiedenis beschikt, is geen geheim. Een vakantie cyprus is dus een beetje als reizen door de tijd en zo ontdek je er een van de oudste samenlevingen van de wereld, een beschaving die immers al zo’n 10.000 jaar bestaat. Deze indrukwekkende geschiedenis kun je dus ook ergens anders vinden dan tijdens een vakantie op Griekse eilanden. Het eiland stond in de Oudheid bekend voor de grondstof koper, dat in het Latijn "cuprum" betekent. Het zou kunnen dat Cyprus hier haar naam aan te danken heeft. Het eiland lijkt nu haast een heus openluchtmuseum, gevuld met massa’s restanten uit verschillende tijdperken. De overblijfselen die hooggewaardeerd worden zijn onder andere de Cultus van Aphrodite, maar ook de stad Paphos, de Byzantijnse kerken in het Troödosgebergte en de neolithische nederzetting Choirokoitia zijn door UNESCO opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

De verschillende culturen worden verder duidelijk gemaakt door prachtige kerken en moskeeën die op het eiland te vinden zijn. De Selimiye moskee is de oudste onder de bedehuizen en was oorspronkelijk de rooms-katholieke kathedraal van Ayia Sofia. Daarbij is het een mooi exemplaar van Gotische kunst. Ook zijn er veel kastelen, musea en opgravingen te ontdekken. Verder is de Catacombe Agia Solomoni de moeite om gezien te hebben en werd het tijdens de Middeleeuwen gezien als een van de top oorden voor pelgrims. We kunnen dus absoluut besluiten dat Cyprus al een tijdje een geliefde locatie voor tal van reizigers is.

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter