Vakantie Chalkidiki

Tijdens een vakantie Chalkidiki kom je uitgestrekte bossen, lange stranden, enorme bergen en pittoreske dorpjes tegen... Boek gauw bij TravelBird!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
9 aanbiedingen
Historische schatten, kleine vissersdorpjes en charmante strandjes? Op naar een heerlijke en veelzijdige vakantiebestemming!

Het prachtige schiereiland Chalkidiki is gevestigd in het Noordoosten van Griekenland, gelegen aan de Egeïsche Zee. Wie de landkaart van Chalkidiki grondig bestudeert, merkt meteen de unieke vorm van het gebied op. Het vasteland evolueert namelijk naar drie langwerpige schiereilanden die zich verder uitstrekken in de prachtige turquoise zee, met name: Kassandra, Sithonia en Agion Oros. Van deze drie zijn het vooral de schiereilanden Kassandra en Sithonia waar de meeste reizigers op afzakken. Het schiereiland Kassandra is het meest westelijk gelegen, dichtbij de grote stad Thessaloniki en beschikt over een gezellige drukte. Deze Griekse landtong kent een rijke geschiedenis, veel archeologische opgravingen, prachtige zandstranden, heerlijke warmwaterbronnen en schitterende bossen. In de oude stad Nea Potidea is het zon, zee en strand-gehalte heerlijk aanwezig, er valt hier bovendien een interessante cultuur op te snuiven! Ook het pittoresk dorp Afytos is een lust voor het oog en werd op een zekere hoogte gebouwd waardoor het uitzicht hier prachtig is. De harmonie van sfeer, winkeltjes, lekkere restaurantjes en de Griekse cultuur klopt hier helemaal. Meer in het zuiden van Kassandra vind je een heleboel leuke stranden terug. Het ene is rustig en verlaten, het andere is dan weer gezellig toeristisch bevolkt. Zo zijn de stranden bij Kriopigi, Polichrono, Chaniotis en Pefkochori te vermelden waard.

Het middelste schiereiland is Sithonia en is over het algemeen rustiger dan Kassandra. Het beeldschone Sithonia is rijkelijk voorzien van prachtige stranden, charmante baaitjes, prachtige bossen en culturele dorpen. Aan de oostkust van dit gebied moet je zeker Vourvourou bezoeken, dit populaire dorpje is de thuisbasis van prachtige Griekse zandstranden en waar tegenover negen kleine eilandjes het plaatje compleet maken. De bergen op Sithonia zijn met dennenbomen bebost, die tot aan de goudgele stranden reiken. De hoogste berg is Itamos, hier kun je heerlijk wandelen en kom je via mooie wandelroutes bij de mooiste vergezichten uit. Het oude vissersdorp Porto Koufo ligt in een grote, ingesloten baai. In deze rustige haven meren dagelijks enkele bootjes aan, men beweert overigens dat duikboten tijdens de Tweede Wereldoorlog hier een veilige schuilplek zochten. Ook het authentieke dorp Parthenonas weet iedere reiziger met verstomming te slaan. In het oude dorpje ligt een klein pleintje waar een oude traditionele kerk gevestigd staat en hier vind je rondom gezellige winkeltjes en terrasjes terug. De pittoreske huisjes, geplaveide smalle steegjes zijn cultureel beschermd en alles dat bijgebouwd wordt, moet hier in de oorspronkelijke stijl gebeuren.

Tijdens je vakantie Chalkidiki zal het begrip ‘veelzijdigheid’ je meteen duidelijk worden, want zo creëren de schitterende zandstranden, een kristalheldere zee, vele historische locaties, pittoreske vissersdorpjes en de erg unieke natuurgebieden een bijzonder tafereel.

Een interessante cultuur en historie

Historische monumenten en geheimzinnige gebieden.

Het historische erfgoed in Chalkidiki is uiterst interessant, al zijn er toch enkele merkwaardigheden.

Bepaalde bronnen beweren dat Chalkidiki al eeuwenlang door verschillende volkeren bewoond wordt, de eerste samenlevingen zouden er zelfs dateren uit de prehistorie. Tijdens je vakantie Chalkidiki kun je tal van eeuwenoude steden bezoeken, waarvan de stad Stagira het meest uitblinkt. Dit is immers de geboorteplaats van de Griekse filosoof Aristoteles. Geheel verspreid over het Griekse schiereiland vind je oneindig veel monumenten en restanten uit de Oudheid, deze zijn bijna allemaal nog intact. Zo vind je in de buurt van Sani de Byzantijnse toren van Stavronikita, maar ook de restanten van de stad Olynthos zijn een indrukwekkend historisch gegeven. In Kassandra mag je de historische stad Nea Potidea niet zomaar voorbijrijden. In de oudheid lag hier immers de stad Kassandra waarvan je nog steeds oude stadsmuren en overblijfselen van kastelen, in en uit het water, kunt bewonderen.

Ook het schiereiland Agion Oros laten we niet onbesproken, hierover valt namelijk een bijzonder verhaal te vertellen. De berg Athos, ook wel Heilige Berg genoemd, was volgens een legende het gevolg van een ruzie waarin de reus Athos een rots naar de zeegod Poseidon trachtte te gooien, maar deze glipte uit zijn vingers en viel pardoes in de zee. De rots uit deze legende zou nu Mount Athos zijn. Op het schiereiland zijn er zo’n twintig kloosters gevestigd waar enkele oude Byzantijnse gebruiken nog steevast gelden. Wist je bijvoorbeeld dat de dag op Athos met een zonsondergang begint? Deze eigenaardige omdraaiing betekent dus dat monniken overdag moeten bijslapen. Maar een nog meer bijzonder feit is dat het schiereiland al minstens duizend jaar een verbod voor vrouwen oplegt, zelfs de politie ziet erop toe dat deze wet strikt wordt nageleefd. Er wordt zelfs gespeculeerd dat vrouwelijke dieren niet welkom zijn, koeien lopen er dus evenmin rond en zuivelproducten moeten dus geïmporteerd worden. Wie als vrouw haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en toch het mysterieus schiereiland wil bewonderen, zal zich tevreden moeten stellen met een dobberend bootje, vijfhonderd meter verwijderd van het mannenparadijs.

Het culinaire Chalkidiki

Een heerlijke Griekse menukaart.

Tijdens een Chalkidiki vakantie begeef je je in een gastronomisch walhalla!

Ben je dol op de Griekse keuken? Dan ben je bij Chalkidiki op het juiste adres! Heerlijke kazen, Griekse olijven, goddelijke wijnen en heel veel verse vis, telkens opnieuw zit je aan een rijkelijk gevulde tafel! Verzot op Griekse wijnen? Dan moet je op Sithonia zijn, hier brouwt men immers erg voortreffelijke wijnen. De garantie op goede wijnen wordt hier onder andere verzekerd door het ideale klimaat en de vruchtbare grond. Op de berg Meliton schitteren uitgestrekte wijngaarden van Porto Karras, dit is een van de meest bekende wijnproducenten van Chalkidiki. Hier kun je bovendien heerlijk wandelen langs de wijngaarden.

De lokale keuken van Chalkidiki bevat veel overeenkomsten met die van Macedonië en maakt vooral gebruik van de producten honing, olijven en wijn. Deze streek is dan ook een van de belangrijkste honinggebieden van Griekenland en ook de beroemde tsakistesolijven komen er vandaan. De alom bekende Griekse keuken is dus sterk vertegenwoordigd op het fraaie schiereiland, geef je tijdens je vakantie Chalkidiki dus helemaal over aan de traditionele tzatziki, moussaka, souvlaki’s, keftedes en nog veel meer culinair Grieks genot.

Leuke activiteiten in Chalkidiki

Chalkidiki, een schiereiland waar zoveel te ontdekken valt!

Ga op speurtocht door de vele musea en drapeer je handdoek vervolgens op een prachtig Grieks strand.

Gedurende je vakantie Chalkidiki valt er heleboel leuks te beleven en te ontdekken. Zo kun je op expeditie naar de grotten van Petralona, hier zie je een prachtig netwerk van stalactieten en stalagmieten. Leuk om te weten is dat in 1960 hier het skelet van de oudste mens van Europa werd opgegraven, een menselijk restant van wel liefst 700.000 jaar. Op Chalkidiki zijn er ook leuke musea die je kunt bezoeken. Zo zijn het folklore museum van het dorpje Afytos en het museum in Arnaia met archeologische exposities de moeite om te bezoeken. Voor geschiedenisliefhebbers is het archeologisch museum van Polygyros een interessante activiteit. Het museum toont eeuwenoude vondsten, zoals juwelen, gereedschap en kleding, die vroeger in het dagelijkse leven door de lokale bevolking gebruikt werden.

Tijdens je verblijf in dit prachtig stukje Griekenland is een bezoek aan een van de lokale marktjes heerlijk ontspannend. Op heel Chalkidiki worden er immers wekelijks tal van marktkraampjes uitgestald. Luide marklieden etaleren hier kleding, sieraden, speelgoed, kruiden, handgemaakte pasta’s en nog veel meer. Chalkidiki is daarenboven een hemels luilekkerland met prachtige goudgele stranden en een hemelsblauwe zee. Ook de onderwaterwereld is een goddelijk utopia die je al snorkelend verkend moet hebben!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter