Vakantie Ameland

Een vakantie Ameland is altijd een goed idee! Boek ‘m met TravelBird en geniet van de prachtige omgeving, frisse zeelucht en gemoedelijke eilandsfeer.

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
2 aanbiedingen
Stap aan boord van de veerboten de Sier of de Oerd en vaar naar de overkant van de Waddenzee voor een prachtige vakantie Ameland.

Het Waddeneiland Ameland hoort bij de provincie Friesland en telt ruim 3.000 inwoners. De Amelanders spreken alleen geen Fries, maar Amelands. Het eiland kent dan ook nog echt zijn eigen tradities. Zo wordt er op zes december Sunneklaas gevierd, een eeuwenoude variant op het Sinterklaasfeest. Vanaf Holwerd vertrekken er dagelijks boten naar de overkant van de Waddenzee, waarmee je binnen 45 minuten op het eiland aankomt. Neem je de auto mee? Reserveer dan wel op tijd, want er is plaats voor een beperkt aantal auto’s. Nu kan eindelijk je vakantie beginnen! Of je nu een dagje gaat, een weekend, een hele week of langer: je zult je hier geen moment vervelen. Waar veel mensen op zoek gaan naar vakanties op een eiland ergens ver weg in de zon, vergeten ze vaak dat de prachtige Waddeneilanden om de hoek liggen. Dit wordt een onvergetelijke vakantie!

Wil je graag zeehonden zien tijdens je Ameland vakantie? Maak dan een tocht langs de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland, zo heb je grote kans om deze prachtige dieren en wadvogels van dichtbij te zien. Klim naar het topdek en aanschouw een schitterend uitzicht over de zee en het eiland. In de zomer geniet je hier van het zonnetje op je gezicht en de wind in je haren. Dit is het ultieme vakantiegevoel! Het Waddengebied is uniek, dit ontdek je tijdens een Wadexcursie. Zo kom je meer te weten over hoe het is ontstaan, de werking van eb en vloed en welke dieren er leven. Ook kun je vanaf het vasteland, Holwerd, over het Wad lopen richting Ameland. Het vertrek is afhankelijk van het tijdstip van laagwater en je moet hier een goede conditie voor hebben, maar het is zeker aan te raden! Zo zijn er genoeg mogelijkheden voor een actieve vakantie, maar je kunt hier ook gewoon even lekker uitrusten. Een vakantie Ameland zal voor iedereen een geschikte keuze zijn!

Sfeervolle dorpjes

Een verblijf hier voelt echt als een reis terug in de tijd.

Ameland beschikt maar over vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Je kunt ze dus gemakkelijk allemaal bezoeken tijdens je vakantie Ameland!

Vroeger had Ameland nog een vijfde dorp genaamd Sier, maar die is tijdens een storm overstroomd en nu verdwenen in de zee. Zodra je de boot afstapt kom je aan in het eerste dorpje Nes, met ruim 1.200 inwoners is dit een van de grotere dorpen. Hier is het altijd gezellig druk met talloze terrasjes en diverse winkeltjes. Daarnaast zie je hier ook goed de historie van het eiland terug met de charmante oude huisjes en historische gebouwen. In de Rixt van Doniastraat staat het oudste commandeurshuisje van Nes, uit 1625. Zeker de moeite waard om even te bekijken! Kenmerkend voor het dorp is de dorpstoren, gebouwd in 1664. Buren is het dorp waar boeren vroeger gingen jutten, dit betekent dat ze spullen gingen verzamelen die de zee heeft achtergelaten. Midden in het dorp staat het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude waar je meer informatie verkrijgt over zowel het leven van de Amelander boeren in de negentiende eeuw als over het jutten. Verwonder je hier over wat jutters allemaal vinden op het strand! Op het plein aan de hoofdweg staat een standbeeld van Rixt van het Oerd, de beroemde Amelandse jutster. Ze leefde van haar vondsten van het strand. Er gaan meerdere verhalen rond over hoe zij haar spullen verzamelde, maar ze is in ieder geval uitgegroeid tot een bekende bewoonster.

Ieder Waddeneiland heeft een kenmerkende vuurtoren en die van Ameland staat in het dorpje Hollum, genaamd Bornrif. Met een hoogte van 55 meter en de rood-witte kleur is dit een niet te missen bezienswaardigheid. In de nacht schijnt het licht tot ver over zee en ook overdag kun je hem vanaf het hele eiland aanschouwen. In Hollum vind je veel monumentale commandeurswoningen uit de zeventiende en achttiende eeuw, die sfeer geven aan het dorp. Ballum is het kleinste dorp van Ameland met slechts 350 inwoners. Wel vind je hier een klein vliegveld, van waar je in de zomer een rondvlucht boven Ameland kunt maken. Ben je een echte waaghals? Ga dan parachutespringen. Dit kan gewoon in eigen land tijdens je Ameland vakantie!

Prachtige natuur

Van bossen en duinen tot stranden en het wad.

Ameland is ontzettend geliefd onder natuurliefhebbers. Met 27 kilometer aan kustlijn en 100 kilometer aan fietspaden, kun je hier optimaal van genieten.

Het Wad is een uniek natuurgebied van één miljoen hectare en loopt vanaf Den Helder tot aan de Deense kust. Twee keer per etmaal stroomt hier water in en uit, dit zorgt ervoor dat bij vloed het één grote zee is. Bij eb valt de helft van het Waddengebied droog. Hierdoor ontstaat een bijzonder landschap van slikken, geulen en zandplaten. In 2009 is het Waddengebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Het gebied is niet alleen geliefd onder toeristen, ook vogels strijken hier graag neer. Dit zijn er maar liefst vijf tot zes miljoen per jaar, de perfecte plek om vogels te spotten dus! Het voorjaar is de tijd waarin duizenden rotganzen overvliegen op weg naar het Poolgebied, een indrukwekkend gezicht. Het natuurgebied De Oerd bestaat uit hoge duinen en diepe duinvalleien. Vanaf de hoge duinen heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Wat uniek is voor een Waddeneiland zijn de reeën die hier leven, vandaag de dag zijn het er ruim 100. Het natuurgebied De Hon wordt bewoond door een kolonie lepelaars, een kenmerkende vogel voor de Waddeneilanden. Zorg dus dat je je camera meeneemt voor een vakantie op Ameland, deze flora en fauna wil je vastleggen!

Op het Amelandse strand kun je je uren vermaken. De kinderen kunnen schelpen gaan zoeken, misschien zie je wel een kleine krab voorbij lopen, of maak urenlange wandelingen over het brede strand. Het waait hier altijd wel een beetje, neem dus je vlieger mee op je vakantie Ameland om te gaan vliegeren. Maar ook paardrijden, zwemmen en zonnebaden behoren tot de mogelijkheden. Zo kun je je dagenlang vermaken…

Heerlijk eten en drinken

Vakantie staat gelijk aan lekker eten en genieten.

Op het eiland vind je genoeg lekkere restaurants. Bestel een uitgebreid driegangendiner en laat je verwennen…

Tijdens een vakantie moet je vooral lekker tot rust komen, daarom is het heerlijk om ergens te gaan lunchen, koffie drinken of om in de avond uiteten te gaan. Heb je een lange strandwandeling gemaakt over het strand en het toch wat koud gekregen door de wind? Zoek een leuk restaurantje op waar je lekker opwarmt met een kop warme chocolademelk of een groot glas thee. Ondertussen geniet je van het prachtige uitzicht over de duinen en de zee, wat een plaatje! Waar zullen we ‘s avonds gaan eten? Altijd weer een lastige keuze, maar er zijn in ieder geval genoeg opties op het eiland. Zoek een leuk tafeltje uit, leun lekker achterover in je stoel, maak de kinderen blij met een pannenkoek met spek, kaas of appel of poffertjes en laat jezelf verrassen door de chefkok!

Ameland heeft zo zijn eigen lokale specialiteiten. Kaasboerderij Ameland maakt op ambachtelijke wijze kaas en ijs. Je kunt het niet alleen hier proeven, maar ook van dichtbij zien hoe de kaas gemaakt wordt en hoe het ligt te rijpen. De producten zijn over het hele eiland te verkrijgen, dus neem vooral een stukje mee naar huis! Dit is een leuke herinnering aan je vakantie Ameland!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter