Kies een vertrekdatum
10 aanbiedingen

Onze zorgvuldig geselecteerde aanbiedingen, voor en door reizigers

Ontdek meer

Op zoek naar een originele bestemming voor een leuke stedentrip? Laat je dan inspireren door steden die niet voor de hand liggen!

Een stedentrip Venetië inclusief romantische rondvaart met een gondel? Of richting Istanbul waar Azië en Europa elkaar ontmoeten? Onder het motto 'het moet niet altijd Barcelona zijn', ontdek je wondermooie Spaanse steden zoals Valencia of Sevilla. Maar waarom per se Spanje? Buurland Portugal biedt bruisende steden als Porto en Lissabon. Ben je geen zonaanbidder? Dan kan een stedentrip Riga, Stockholm, Kopenhagen of Wenen je vast bekoren!

Je kan ook Google Maps bestuderen of zo’n ronde wereldbol een rondje laten draaien en dan met je vinger een bestemming kiezen, maar hier alvast een paar leuke ideeën! Centraal-Europa heeft meer in huis dan Praag en Boedapest! Voordelige stedentrips naar Warschau en Krakau zijn bezig aan een opmars, soms zelfs gecombineerd! Ook Wenen is een must-visit voor liefhebbers van sprookjespaleizen!

Scandinavië is geliefd voor natuurvakanties, maar heeft ook magnifieke steden! Stedentrips Stockholm, Kopenhagen, Oslo of Helsinki beloven topvakanties te worden. Zelfs een stedentrip Reykjavik is een echte aanrader. De Baltische staten zijn een voordelig alternatief voor Scandinavië. Riga, Tallinn en Vilnius tellen vele bezienswaardigheden. Word je aangetrokken tot Russische invloeden? Boek dan een stedentrip Sint-Petersburg of Moskou!

En dan is er nog Italië, een immens populair vakantieland om te eten, te skiën en te zonnen, maar het land heeft ook leuke steden. Rome is erg in trek, maar er is meer! Minstens even mooi is Florence. Verder in het noorden vind je Venetië, Verona, Turijn en Milaan en in het zuiden Napels.

Highlights
Daar ben je dan, op je inspirerende stedentrip. Je hebt een originele bestemming uitgekozen, maar wat valt daar dan te beleven? Hieronder volgen enkele bijzondere highlights.
In Venetië blijkt het centrale thema 'water' te zijn. Daarom is het geen verrassing dat de highlights van deze stad bruggen zijn. De Rialtobrug is de oudste brug van de stad en volgens velen ook de mooiste.

Toch is er concurrentie van de befaamde Brug der Zuchten. De eerder kleine 'Ponte dei Sospiri' verbindt het Dogenpaleis met de gevangenis. Hoewel de naam van de brug een eerder lugubere oorsprong heeft - gevangenen zouden er hun laatste zucht in vrijheid slaken - is het vandaag een hotspot voor verliefde stelletjes.

Fans van het sprookje 'De Kleine Zeemeermin' kunnen tijdens hun stedentrip Kopenhagen hun heldin ontmoeten! Ook andere literatuurliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een originele stedentrip. Zo kun je het romantische Verona nabij Venetië bezoeken, het decor van Shakespeares Romeo en Julia.

Ook sprookjesachtig is Wawel in Krakau. Het prachtige kasteel op de heuvel huisvest meerdere historische musea én een spannende drakengrot. Een minder mooie highlight, maar wel een heel interessante is het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Vanuit Krakau vertrekken dagelijks meerdere tours naar de kampen.

Om toch op een positieve noot de categorie highlights af te sluiten, is de Hagia Sofia of Aya Sofya een must tijdens je stedentrip Istanbul. Van dit magistrale bouwwerk uit de 6e eeuw valt je mond open. De diameter van de koepel meet maar liefst 33 meter!

We dwalen voor afleiding, maar we reizen voor vervulling

– Hilaire Belloc
Geschiedenis
Bij het onderdeel highlights kwam het historisch erg relevante Auschwitz-Birkenau bij Krakau ter sprake. Gelukkig zijn er ook veel plekjes in de Europese steden waar we meer aangename fragmenten uit de geschiedenis kunnen herbeleven.
Qua geschiedenis is Istanbul ontzettend rijk. Oorspronkelijk was het een Griekse stad. Toen die werd veroverd door de Romeinen, werd de stad Constantinopel een deel van het Byzantium. Later werd het de hoofdstad van het Ottomaanse rijk.

Toen de Ottomanen als verliezers uit de Eerste Wereldoorlog kwamen, veranderde alles. In 1923 werd het moderne Turkije gesticht en in 1930 veranderde Constantinopel officieel in Istanbul. Tijdens je stedentrip Istanbul zul je met onderdelen van al die periodes te maken krijgen!

Betekent geschiedenis voor jou doorgaans kennismaken met de grandeur van weleer, dan is een stedentrip Sint-Petersburg iets voor jou! Als er iets is wat de tsaren konden, dan is het royale feesten organiseren en buitensporig chique paleizen bouwen. Al die decadentie kun je bijvoorbeeld nog zien tijdens een bezoek aan de Hermitage. Dichter bij huis vind je de pracht en praal van Wenen. Het leven en de paleizen van keizerinnen als Sisi spreken tot de verbeelding van elk meisje. Bovendien is het Kunsthistorisch Museum een schatkist vol geschiedenis van de Europese cultuur van enkele eeuwen geleden.

Ook de Ierse hoofdstad Dublin heeft een rijk geschiedkundig aanbod. De Ierse onafhankelijkheidsstrijd ligt immers nog vers in het geheugen. Ook is het de geboortestad van historische literaire figuren zoals Oscar Wilde en James Joyce en leer je in de Guinness brouwerij heel wat over de geschiedenis van dit lekkere biertje!

Leuke wijken
Elke wijk in elke stad heeft wel iets unieks. Tijdens je stedentrip is het dan ook belangrijk dat je zoveel mogelijk authentieke wijkjes probeert mee te pikken. Hier worden enkele leuke wijken aan je voorgesteld!
Tijdens je stedentrip Krakau mag een bezoek aan de levendige joodse wijk Kazimierz niet ontbreken. Je kunt er terecht voor een authentiek joods ontbijt, een bruisend feest en de interessante joodse cultuur met de imposante synagoges die er pronken.

Marrakech heeft dan weer haar drukke Medina, waar je kunt verdwalen in de souks. Een wandeling binnen de stadsmuren is werkelijk een cultureel verrijkende ervaring, zeker wanneer het gebed begint. Overal in de stad hoor je religieus gezang.

Een stedentrip Valencia is dan weer populair omdat je er een strandvakantie met een culturele stedentrip combineert. De oude visserswijk Cabanyal ligt direct aan zee. Laat je charmeren door de pittoreske vissershuisjes.

Het vissersland bij uitstek is Portugal. Hier kun je ook perfect luieren aan de kust combineren met een actieve verkenning van de stad. Lissabon is trouwens de stad met de meeste zonuren van Europa! De wijken Bairro Alto en Alfama zijn een bezoek zeker waard.

Het mooiste gedeelte van Riga is de Oude Stad. De prachtige gebouwen, de rijke geschiedenis en het bruisende uitgaansleven, maken dit niet alleen een van de leukste wijken van de stad, maar een van de leukste wijken in heel Europa!

Voor de ultieme shoppingstad boek je uiteraard een stedentrip Milaan. In het Quadrilatero della moda of het Montenapoleone modedistrict sla je zeker je slag!