1 aanbieding

Rondreis Madagaskar

In het westen van Afrika ligt een van de grootste eilanden ter wereld, een prachtig en exotisch eiland. Boek snel je rondreis Madagaskar met TravelBird.
Bekijk meer:
Geselecteerde filters:
1 aanbieding
Filters Verwijder

Dit paradijs is enorm biodivers en vanuit de ongerepte tropische jungle lig je zo op een exotisch wit bountystrand… Optimaal genieten dus!

Het land dat vooral bekend staat om haar maki’s beschikt over een enorme flora en fauna. Ondanks dat het land veel heeft geleden onder recente aardbevingen, overstromingen en bosbranden is er nog steeds een enorme ongerepte natuur aanwezig in het land. Grote delen hiervan worden beschermd en zijn nationale parken geworden, Madagaskar heeft er vier van. Zoals de meeste eilanden beschikt het land over een enorme kustlijn en het is zeker geen straf om hier even te gaan relaxen. Maar blijf vooral niet op één plek, want Madagaskar heeft veel te bieden! Het is niet voor niets een van de populairste rondreis Afrika.

De geschiedenis van het eiland is overigens heel bijzonder. Wist jij dat Madagaskar ooit vastzat aan Afrika? En dat het aan de andere kant omsloten werd door India? Miljoenen jaren geleden maakte Madagaskar deel uit van Gondwana, een supercontinent met dat in de miljoenen jaren erna langzaam opgesplitst werd. Madagaskar maakte zich zo’n 125 miljoen jaar geleden los van het continent samen met India en de Seychellen. Waar India en de Seychellen hun geluk gingen beproeven richting Azië, vestigde Madagaskar zich vlak naast India. Doordat de flora en fauna van Madagaskar daarvoor beïnvloed werd door verschillende continenten, maar nu al miljoenen jaren ‘op zichzelf woont’, heeft deze zich op een zeer bijzondere manier ontwikkeld. Hoe dichtbij een rondreis Madagaskar ben jij?

De grootste trekpleister van het land: de natuur...

Omdat Madagaskar al miljoenen geen aansluiting heeft met India en Afrika, is het al die tijd geïsoleerd door de zee en vind je er een unieke flora en fauna.

Tijdens een rondreis Madagaskar leer je veel over de flora en fauna van het land, hier maak je alvast kennis ermee…

De fauna van het land heeft een mooie en boeiende diversiteit. Sommige dier- en plantsoorten vind je alleen op Madagaskar. Het bekendst geval hiervan zijn natuurlijk de lemuren (maki’s). Waar de meeste bestemmingen veel toeristische trekpleisters hebben met bijzondere bouwwerken of prachtige natuurverschijnselen, zijn deze kleine lemuren misschien wel de grootste trekpleister van Madagaskar. Wat bijzonder is aan de lemuren, is dat je wel er waarschijnlijk wel meer dan honderd soorten rondlopen op het eiland, waarvan een deel nog steeds niet ontdekt is. Dat laatste komt omdat veel soorten nachtactief zijn en deze zijn doorgaans een stuk kleiner dan de lemuren die je overdag ziet, wat het lastig maakt ze ‘s nachts te lokaliseren en te bestuderen. Voor lemuren is er op gebied van jagende dieren weinig gevaar voor ze, enkel de fretkat jaagt actief op ze. Een andere endemische diersoort op Madagaskar zijn tenreks, bijna alle soorten tenreks vind je alleen op dit mooie eiland. Verder vind je er tal van diersoorten die je wel elders op de wereld tegen kan komen, alleen hebben ze zich op het geïsoleerde Madagaskar heel anders ontwikkeld en worden ze daarom niet als dezelfde dieren gezien. Zo is de fauna van Madagaskar verantwoordelijk voor bijna een derde van alle ontdekte soorten vleermuizen. Ook wat betreft vogels, vissen, reptielen, insecten, spinnen en kikkers herbergt Madagaskar veel endemische soorten.

De flora van het eiland is net zo uniek als de fauna. Wist je dat meer dan driekwart van alle plantensoorten op Madagaskar nergens anders te vinden zijn? Alleen dat is al een goede reden om voor een vakantie Madagaskar te kiezen. De biodiversiteit is goed terug te zien het aantal totaal verschillende soorten landschappen op Madagaskar met laaglandbossen, subtropische wouden, droge loofbossen, struikgewassen, mangrovebossen, succulente bossen en doornstruweel. Deze flinke opsomming zegt al genoeg, een Madagaskar rondreis is geen moment hetzelfde! Het ene moment waan je jezelf in een woestijn om niet veel later een tropisch regenwoud in te stappen.

Steden die je tijd waard zijn

Tijdens jouw rondreis door Madagaskar zijn er een aantal steden die absoluut niet mogen ontbreken…

Een waar paradijs op aarde is Ifaty, het prachtige kustplaatsje is toeristisch gezien een stuk rustiger dan veel andere strandplaatsjes in Madagaskar. Toch is het een bedrijvig dorpje waar de vissers al vroeg opstaan om in hun iconische bootjes jouw avondeten te gaan vangen, tenzij je niet van vis houdt natuurlijk. Naast de prachtige natuur is er niet heel veel te doen, maar je kan er wel fantastisch eten en natuurlijk gigantisch bijkomen. De ondergaande zon was nog nooit zo mooi en rustgevend. Sommige van de hotels die je hier vindt, doen ondanks het feit dat ze redelijk afgelegen liggen niet per se onder voor een luxe hotel Rome bijvoorbeeld.

Antananarivo is een flinke mond vol, vandaar dat de hoofdstad van Madagaskar vaak wordt aangeduid met ‘Tana’. De stad is niet heel representatief voor hoe mooi het eiland is, maar toch kan je het eigenlijk niet overslaan. Want ondanks het verschrikkelijke verkeer en drukke straten is er toch enorm veel te zien. Prachtige gebouwen uit het koloniale tijdperk, lokale winkels met producten die je nergens anders vindt. Ook qua restaurants zit je hier goed, de beste restaurants van het eiland bevinden zich in de grootste stad van het eiland! Last but not least, neem ook een kijkje op de lokale markten, druk maar intrigerend.

Antsirabe is een van de eerste wellness dorpjes van Madagaskar, al in de achttiende eeuw begonnen missionarissen uit Noorwegen hier een luxe oord waarin men zichzelf kon opladen. Toen de Fransen aan de macht kwamen, werd het dorp omgetoverd tot een soort toevluchtsoord voor de rijken uit Tana die even de stadsdrukte ontvluchtten. Dankzij deze omtovering werd Antsirabe een typisch koloniaal dorpje, maar dan wel vol luxe. Vandaag de dag is het oord van de Noren nog steeds in gebruik en het stadje nog altijd even bruisend.

Meer koloniaal erfgoed vind je in Antsiranana, weer zo’n lastige naam… Gelukkig heeft deze stad ook nog een andere naam: Diego Suarez. Het is een enorm rustgevend stadje, ondanks dat ze aan een belangrijke haven ligt en het veel wordt gebruikt als tussenstop door cruiseschepen. Het is hier heerlijk genieten van een sfeer waar alles kan en niets hoeft. Stranden heeft het niet echt, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de rest van de prachtige natuur. Het laat eens te meer zien waarom Madagaskar een topbestemming wat betreft vakantie Afrika.

Wanneer naar Madagaskar?

Uiteraard is Madagaskar het hele jaar lang een heerlijke vakantiebestemming, maar wanneer tref je het land op haar mooist?

Een rondreis Madagaskar is het hele jaar een geweldig idee, al zijn er periodes die het net wat beter doen dan andere. Zo tref je de meeste regen in de maanden december tot en met maart, waardoor april tot en met november wellicht een betere timing zijn. Voor bepaalde wensen, moet je jouw reisperiode misschien nog specifieker in beeld krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld walvissen wilt spotten, is de beste reisperiode tussen juli en september. Wanneer je jonge lemuren vlak na geboorte wilt spotten, is de beste reisperiode tussen oktober en november. Tussen september en december heb je het beste weer en in april vermijd je de meeste toeristendrukte, terwijl je niet minder hoeft te genieten van het prachtige land!

Tijd om je rondreis Madagaskar te boeken!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter