Reizen

Boek de meest betoverende reizen waar je altijd al van hebt gedroomd! Laat je inspireren door de voortreffelijke selectie op TravelBird! Neem snel een kijkje!

Aanbiedingen

Kies een vertrekdatum
173 aanbiedingen
Verbreek je dagelijkse routine en ga op reis naar de meest unieke bestemmingen in de wereld!

Reizen is vergelijkbaar met een leuke hobby: je bent even weg van alle stress en de dagelijkse routine. Ook ontdek je een nieuwe omgeving waar je de kans krijgt om nieuwe culturen te leren kennen. Het maken van reizen is onderhand zo populair dat de toerismebranche wereldwijd een primaire sector is voor economische ontwikkeling en banencreatie. Volgens de World Travel and Tourism Council (WTTC), was de branche in 2016 goed voor bijna 2 miljard euro in omzet en voor meer dan 100 miljoen banen. De cijfers zijn zeer indrukwekkend: de omzet staat gelijk aan 3% van het mondiale bruto binnenlands product en het aantal werkzaamheden staat gelijk aan 5% van alle banen ter wereld. Bovendien groeit de toerismebranche nu al 6 jaar lang sneller dan de universele economie. Op grond van de prognoses gaat de enorme groei nog tientallen jaren door. Tot en met 2027 wordt er in ieder geval verwacht dat de industrie blijft groeien met een gemiddelde van 3,9% per jaar. Volgens de berekeningen zullen de Aziatische landen China, India, Thailand en Indonesië de snelst groeiende landen zijn omtrent Reizen en Toerisme. De Europese markt verliest juist in aandeel ten opzichte van de Aziatische markt; Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd-Koninkrijk dalen allemaal in de top 10.

De toenemende interesse in het maken van verre reizen komt niet uit de lucht vallen. Door de steeds goedkopere en competitievere manieren van transport om lange afstanden af te leggen, zijn steeds meer mensen in staat om meer van de wereld te zien. Wat maakt het belangrijk om te reizen? De lach van de Thaise mensen, de eenvoud van het Peruviaanse platteland en de pracht van de ongerepte natuur in Zuid-Afrika. Een reis gaat over het ontdekken van nieuwe bestemmingen. Het is een zoektocht waarin je hoopt de puurheid en authenticiteit van andere culturen te kunnen beproeven. Je hoopt dat dit je dagelijkse cyclus verbreekt en je ruilt je routine in voor spontaniteit. Even hoef je niet te denken aan je werk, het wassen van je kleding of het vullen van je koelkast. In plaats daarvan ga je op zoek naar een nieuw avontuur. De nieuwe ervaringen die je opdoet tijdens het reizen verschillen vaak zo van het dagelijkse leven dat ze je het meest zuivere gevoel van vrijheid geven.

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een vakantie en een reis. Als je aan een vakantie denkt, dan hoop je zo min mogelijk zorgen te hebben. Misschien boek je zelfs een all inclusive, zodat alles al vooraf geregeld is. Tijdens een vakantie verwacht je jouw welverdiende rust te vinden in een andere omgeving dan die je gewend bent. Meestal betekent dit dat je een vakantie viert op één locatie. Gedurende een reis wil je juist zoveel mogelijk van één of meerdere landen zien. Je wil onderdeel uitmaken van een nieuwe cultuur, in contact komen met de verschillende bevolkingsgroepen en nieuwe culinaire keukens ontdekken. In 2014 maakten Nederlanders volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 17,9 miljoen reizen naar het buitenland en meer dan 80% van deze reizen waren minstens vier dagen. De meeste Nederlanders reizen dus alleen de grens over als ze echt de tijd hebben. Zelfs 65% van de reizigers gaat voor een langere periode dan 8 dagen.

Voor de werkende Nederlanders legt zo’n lange reis wel beslag op veel vakantiedagen. In Nederland krijg je immers gemiddeld minder vakantiedagen dan in andere Europese landen. De inwoners van Nederland die fulltime werken krijgen minimaal 20 vrije dagen per jaar. Gelukkig zijn veel van de werkgevers iets toleranter, waardoor het gemiddelde van de vakantiedagen binnen Nederland rond de 26 dagen per jaar ligt. Ter vergelijking, in Duitsland en Denemarken krijgt men gemiddeld meer dan 30 dagen per jaar. Natuurlijk zijn er ook nog verplichte vrije dagen, zoals de kerstdagen, Bevrijdingsdag en Koningsdag. Al met al blijft het plannen van een mooie en lange reis voor veel Nederlanders zeer ingewikkeld.

De ontwikkelingen binnen reizen

Wat zijn de kansen en bedreigingen binnen de reisbranche?

De toerismebranche is uiterst dynamisch, die zich snel ontwikkelt. Wat zijn de trends van nu?

Een ontwikkeling waar veel reizigers zich steeds meer mee bezighouden is de duurzaamheid van reizen. Volgens onderzoek van Getaway Travel is 82% van de Nederlanders van mening dat de wereld ontdekken niet gepaard moet gaan met extreme vervuiling van het milieu. De resultaten tonen zelfs aan dat een vijfde van de Nederlanders in de laatste twee jaar al bewust heeft gekozen om duurzamer te reizen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft tevens geen bezwaar tegen de extra kosten om duurzamer te reizen. Het van origine Nederlandse bedrijf Greenseat anticipeert hier perfect op. Via het internet storten mensen namelijk vrijwillig geld om hun CO2 uitstoot te bekostigen. Greenseat gebruikt het geld vervolgens om landen in ontwikkeling te voorzien van duurzame energie. Ook merk je binnen steden dat er veel gedaan wordt om massatoerisme te voorkomen. Duurzaam reizen betekent immers dat het reizen geen negatief effect heeft op de lokale bevolking, het milieu en de natuur.

Ook wordt het steeds belangrijker voor bedrijven om zich online te profileren. Fysieke reiswinkels verkeren de laatste jaren in zwaar weer. Vooral de jongere generaties kiezen ervoor om hun reizen online te boeken. Veel bedrijven hebben daarom de overstap gemaakt naar een online webshop. In 2015 heeft ruim 80% van de Nederlanders zijn reis online geboekt. Het is belangrijk voor veel mensen dat ze direct bij aankomst op de homepagina van een website zich al toerist voelen. De eenvoud om zelf onderzoek te doen op het internet zorgt ervoor dat veel consumenten lang wikken en wegen wat voor hen de beste reisoptie is. Betrouwbaarheid, veelal gemeten in de vorm van reviews, is daar een belangrijke factor in voor Nederlanders. TravelBird is zich zeer bewust van de uitdaging en probeert klanten te inspireren met de aangeboden reizen. Een andere interessante en toenemende trend is dat vakantiegangers steeds vaker een volgende boeking maken terwijl ze op reis zijn. De mobiele telefoon wordt vaak gebruikt voor dit soort lastminute boekingen. Reizigers vinden het daarom belangrijk dat de mobiele versie van de boekingswebsites goed functioneert.

De meest populaire reisbestemmingen onder Nederlanders

Welke reisbestemmingen beoordelen Nederlanders het best en waar gaan onze landgenoten het meest naartoe?

Het Nederlandse volk wordt vaak beschreven als eigenzinnig. Is dat ook het geval als het aankomt op de smaken en voorkeuren voor reizen en hoeveel geven we nu eigenlijk uit aan het maken van een reis ten opzichte van andere landen?

Beoordelingen van andere reizigers worden vaak zeer serieus doorgenomen door consumenten. Vaak zijn ze zelfs doorslaggevend in het maken van een reiskeuze. Verschillende online reisadvies websites geven aan dat in 2017 verre reizen naar Bangkok, Dubai, Kuala Lumpur en Marrakech bovenmatig worden aanbevolen. De volgende kortere reisbestemmingen worden ook als uitmuntend beoordeeld:

Gent Helsinki Lyon Zürich

De beoordelingen betekenen echter niet dat Nederlanders het advies ook daadwerkelijk opvolgen. De kerncijfers van het CBS aangaande vakanties geven een duidelijk beeld van de reisbestemmingen die steeds populairder worden onder Nederlanders. Zo is er een duidelijk stijgende lijn zichtbaar voor de Verenigde Staten. In 1990 werden slechts 111.000 reizen gemaakt naar Amerika. Het aantal loopt gestaag op in de jaren, tot zelfs 416.000 reizen in 2016. We kunnen hier dus bijna spreken van een verviervoudiging van het aantal reizen naar de Verenigde Staten in de afgelopen 26 jaar. Overigens is het aannemelijk dat met het groeiende aanbod van goedkope vluchten vanuit Nederland naar Amerika, het aantal reizen naar de Verenigde Staten in de komende jaren nog meer gaat toenemen. Eenzelfde tendens kunnen we terugzien in het Verre Oosten. In 1990 maakten Nederlanders 71.000 reizen naar landen zoals China, Thailand en Indonesië. In 2016 is dit aantal echter meer dan verviervoudigd: 330.000 reizen. Egypte en Turkije zijn de landen met de meest tegenvallende cijfers. Het Noord-Afrikaanse land met de prachtige piramides is van 158.000 naar 79.000 reizen gedaald tussen 2015 en 2016. Turkije kent nog een sterkere daling in dezelfde jaren van 701.000 naar 497.000 reizen. Beide landen kampen overigens met instabiele politieke situaties, wat hoogstwaarschijnlijk deels de negatieve cijfers verklaart.

Tegenwoordig geven Nederlanders volgens het CBS in totaal drie keer meer uit tijdens het reizen ten opzichte van 1990. Bijna drie decennia terug gaven Nederlanders nog 4,8 miljard euro uit aan buitenlandse reizen, terwijl dat in 2016 is opgelopen naar 12,6 miljard euro; een verschil van 7,8 miljard euro. De gemiddelde uitgaven van de Nederlandse reizigers in het buitenland zijn redelijk stabiel gedurende de laatste jaren: rond de 670 euro. Binnen de Europese Unie heeft, volgens Eurostats, Zwitserland het hoogste gemiddelde met een bedrag van 1006 euro. Het is overigens wel opmerkelijk dat Nederland zich met bijna meer dan 100 euro onder het gemiddelde van de Europese Unie bevindt. Omringende landen geven gemiddeld allemaal meer uit: Duitsland (842 euro), Verenigd Koninkrijk (729 euro), België (698 euro) en Frankrijk (975 euro).

Tips voor reisbestemmingen

Natuurlijk zijn er talloze opties om een prachtige reis te maken. Hier worden slechts twee voorbeelden gegeven ter inspiratie!

Canada en Rusland zijn uitstekende reisbestemmingen, beide landen blinken uit in de schoonheid van de natuur, cultuur en steden!

Voor een optimale natuurbestemming móet je naar Canada afreizen. The Canadian Rockies, bestaande uit enorme natuurgebieden, zijn welbekend over de hele wereld. Echter zijn er veel landschappen die minder besproken worden en toch moet je hier naartoe; British Columbia bestaat bijvoorbeeld deels uit een indrukwekkende woestijn (nabij Osoyoos) en sublieme olijf- en wijnvelden (Okanagan). Ook kun je in het westen afreizen naar de Inside Passage, een toverachtig doolhof van fjorden en eilanden. Voorts kun je de rust van de natuur weer inruilen voor een cultureel bezoek aan de moderne Canadese steden zoals Montreal en Quebec. De afwisseling tussen de rust van de natuur en de gezelligheid van de steden zorgt ervoor dat er nooit verveling heerst tijdens jouw reis naar Canada!

Een andere aanrader is Rusland, want het verkennen van de hoofdstad van het grootste land ter wereld is zeer fascinerend. Net als een houten matroesjka pop is Moskou opgebouwd in verschillende lagen. Te beginnen met het imponerende Kremlin, de pracht van de adembenemende Red Square en de kleurrijke St. Basil’s Kathedraal. In de volgende laag kun je naar het wereldbekende Bolshoi Theater, het fascinerende Pushkin State Museum of Fine Arts en naar het interessante Moscow Museum of Modern Art gaan. De rijke historie van de stad komt echter pas echt tot leven wanneer je de minder bekende lagen van de stad ontdekt. Wees niet bang om de andere toeristen uit de weg te gaan, zodat je je meer onder de lokale bevolking bevindt. Je kunt zo meer leren over de Tweede Wereldoorlog, de Sovjet-Unie en natuurlijk het hedendaagse leven in Moskou. In de vierde en vijfde laag zijn overigens veel kloosters die zeker het bezoeken waard zijn, zoals het Danilov klooster, het St. Andronicus klooster en het Donskoy klooster. Na het ontdekken van de hoofdstad kun je jouw reis nog verlengen door andere steden in Rusland te bezoeken, zoals Sint-Petersburg, Kazan en Sochi. Of kies ervoor om jouw bezoek aan Moskou te koppelen met het zien van de volgende prachtige Russische natuurgebieden: het Baikalmeer waar je fantastisch kunt hiken, het vier na grootste eiland op een meer ter wereld genaamd Olkhon of Krasnaya Polyana waar je geweldig kunt skiën in de bergen nabij de Zwarte Zee.

Natuurlijk zijn er nog veel andere reisbestemmingen die zeker de moeite waard zijn. Uiteindelijk gaat het om het ontdekken van onbekende plekken in de wereld en je blootstellen aan nieuwe ervaringen. Door te reizen ontmoet je veel verschillende mensen, waardoor je gestimuleerd wordt om flexibeler en hulpvaardiger te worden. Volgens veel reizigers maakt het reizen je bovendien een gelukkiger mens!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter