aanbiedingen

Mongolië reizen

Optimaal tot rust komen en genieten van het gigantische vlakke, dunbevolkte land! Boek nu een van de Mongolië reizen van TravelBird.
Bekijk meer:

Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld met ongeveer twee inwoners per vierkante kilometer. Zo’n beetje de helft van deze bevolking woont in en rond de hoofdstad.

Deze dunne bevolktheid zorgt voor gigantische lege vlaktes in het land, voor de een misschien wat minder interessant, maar voor de ander is het werkelijk waar prachtig. Het land is grotendeels onaangetast en dat zorgt voor een ongerepte en mooie natuur. Het binnenland is lastig te bereiken met openbaar vervoer, maar met de trein door Mongolië reizen geeft je alsnog fascinerende uitzichten over het landschap. Om het land nog beter te ontdekken kan je op vrije dagen een auto huren om zelf eens op ontdekking te gaan.

De grootste inkomstenbron van het land is veeteelt en dit wordt voornamelijk gedaan door de nomaden. Zij hebben geen vaste woonplaats, maar trekken met hun vee achter zich aan het hele land door. Natuurlijk kan dit in Mongolië heel goed, omdat er een enorm groot gebied is dat geschikt is voor veeteelt. Dit nomadenleven is wel aan het afnemen, aangezien veel jongeren ervoor kiezen om in de stad te gaan wonen. Kies dus snel voor een van onze Mongolië reizen, zolang je deze bijzondere manier van leven nog kan aanschouwen! Om nog meer van Azië te zien kun je ook door Nepal reizen!

Verbluffende natuur

Wie denkt dat de uitgestrekte lege landschappen van Mongolië betekent dat het een saai land is, heeft het volledig mis.

Naast de lege vlaktes, die enorm fascinerend zijn, heeft het land een aantal prachtige natuurlijke bezienswaardigheden. Zo’n zestig kilometer van Ulaanbaatar ligt de Moederrots van Mongolië. Deze heilige rots is de plek waar veel lokale bevolking naar toe gaat in de zoektocht naar spiritueel advies. Een bezoek aan deze rots mag dan ook niet ontbreken tijdens en van je reizen naar Mongolië.

Het meest fascinerende deel van de Mongoolse natuur vind je in Arkhangai. Vulkanen, wilde rivieren en bijzondere meren. Deze wilde rivieren zijn heel wat anders dan je in Nederland gewend bent en hebben dan ook een indrukwekkend aanzicht. Tijdens je bezoek aan Arkhangai moet je zeker even de Khangai Nuruu ingaan, dit berggebied is adembenemend. De Khangai Nuruu is de hoofdleverancier van water voor de meeste rivieren in het gebied, zoals de Selenge, Orkhon en Ider. Ook de meren Böön en Orog worden gevoed met het water uit het berggebied. Misschien wel de mooiste natuurlijke attractie van Arkhangai is Khorgo, een inactieve vulkaan. Deze vulkaan maakt onderdeel uit van het Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur National Park. In Azië kun je nog meer vulkanen ontdekken. Wanneer je een rondreis Indonesië maakt zijn er bijvoorbeeld meerdere vulkanen in Java te bezichtigen: de Mount Bromo, Merapi Volcano en Mount Semeru Volcano. De vulkanische gebieden zijn vaak schitterend om te zien, dus mis het niet!

Een andere mooie provincie is Khövsgöl, dit gebied dankt haar naam aan het Khövsgöl meer. Het bergachtige gebied staat in Mongolië bekend om haar schoonheid. Ten noorden van het meer vind je de grootste bossen van het land. In het noorden en het westen van het meer liggen een aantal berggebieden. Het midden is relatief vlak, nog steeds heuvelachtig, en in het zuiden ligt het Khangai gebergte, met de grote bergen Tarvagatai en Bulnain. Het Khövsgöl meer zelf is een van de diepste, grootste en zoetste meren in de wereld. In de winter ligt er zo’n dikke laag ijs op het meer, dat vrachtwagenchauffeurs over het meer rijden om een stuk af te snijden, met alle risico’s van dien!

Bijzondere steden

Mongolië heeft slechts een paar relatief grote steden, maar deze zijn zeker het bezoeken waard!

Een van de steden die je tegenkomt tijdens onze Mongolië reizen is de hoofdstad Ulaanbaatar. In deze stad vind je het grootste klooster van het land en tevens de grootste toeristische attractie, Gandan Khiid. Naar verluidt hebben was het vroeger maar liefst thuis van 100.000 monniken, tegenwoordig zijn dat er slechts een paar honderd. Een bezoek aan dit klooster mag zeker niet ontbreken tijdens je reis! Een ander bijzonder gebouw is het Winterpaleis van Bogd Khan, dit paleis is het enige dat is overgebleven uit het tijdperk van deze keizer. Je kan het paleis en de zes omliggende tempels die erbij horen bezoeken en hier kun je zijn troon, kleding en andere verzamelingen (zoals zijn opgezette dieren) bekijken. Ook het nationale museum van de Mongoolse geschiedenis heeft een hele diverse collectie. Je vindt er werkelijk alles omtrent de geschiedenis van het land, van dinosaurusresten tot wapens en standbeelden. Ook het wildlife museum en Sukhbaatar plein zijn locaties waar je zeker even langs moet gaan! Ben je geïntrigeerd door de uitgestorven dinosaurussen, dan kun je een rondreis China maken om nog meer overblijfselen van de reusachtige dieren te zien.

In de provincie Ovorkhangai ligt de stad Kharkhorin, de vroegere hoofdstad van het land. Het was ooit het centrum van het land, dit was in de tijd van Djenghis Khan. Toen zijn rijk viel werd de stad verlaten. Tegenwoordig vind je er het Erdene Zuu klooster, dat gebouwd is op de overblijfselen van de oude stad. Dit klooster is een van de meeste bijzondere plekken in het land.

Een andere bijzondere stad is Tsetserleg, een cultureel paradijs. Je vindt hier gebouwen die dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw. Geniet van de prachtige kloosters zoals het Lama klooster en alle bijbehorende gebouwen. Ook heb je er een boeiend museum in de Guden tempel. Hiernaast heeft de stad een theater, ziekenhuis, hotel en is er zelfs hoger onderwijs voor landbouw.

De keuken van Mongolië

De Mongoolse keuken is een waar walhalla voor de vleesliefhebber!

De nationale keuken van Mongolië is niet heel gevarieerd, niet heel lastig, maar wel heel lekker. Je ontkomt er niet aan om deze te proberen tijdens onze Mongolië reizen. Ze eten er voornamelijk vlees in de vorm van stoofpotten of in broodjes. Rijst en aardappelen zijn belangrijke bijgerechten en yoghurt is ook ontzettend geliefd in het land. De bekendste gerechten uit het land zijn tsuivan (gestoomde en gebakken noedels met rund- en schapenvlees) en goulash. Ben je trouwens groot fan van goulash? Bekijk dan het aanbod aan stedentrip Boedapest! Ook bepaalde pastagerechten zijn er erg populair, buuz (gestoomde ravioli) is zo’n gerecht. Het belangrijkste drankje van het land is thee en ze zijn ook liefhebbers van wodka. Het nationale drankje van het land is Airag. Airag is paardenmelkwijn, het is even wennen maar onbeleefd om te weigeren wanneer het je wordt aangeboden!

Kunnen we je helpen? Vind antwoorden op de meest gestelde vragen of neem contact met ons op.
Ga naar helpcenter