Kies een vertrekdatum
76 aanbiedingen

Onze zorgvuldig geselecteerde aanbiedingen, voor en door reizigers

Ontdek meer

Brabant en Limburg: waar je in de ene provincie je tanden in een Bossche bol zet, steelt in de andere provincie de vlaai de show. Maar dat beide provincies minstens zo smaakvol zijn als hun lekkernijen? Dat ontdek je tijdens een heerlijke vakantie!

Waar je tijdens een vakantie Brabant getrakteerd wordt op heel veel gezelligheid en bourgondisch genot, staat een vakantie Limburg garant voor glooiende landschappen en charmante steden en dorpjes. Maar dat is niet alles. Want wat dacht je van een bezoek aan de mergelgrotten? Een potje voetbal kijken in Eindhoven? Of een concert meepikken van Guus Meeuwis of André Rieu? Om nog maar te zwijgen over het culinaire vertier dat je hier vindt: van asperges tot worstenbroodjes en van schrobbelaer tot sjoes. De twee gezelligste provincies van het land hebben genoeg te bieden voor een onvergetelijk verblijf!

Vakantie Brabant
Of je nu komt voor de gezelligheid van steden zoals Breda, Den Bosch en Eindhoven, je liever een dagje op de heidevelden doorbrengt of met de kinderen een pretpark wilt bezoeken - met een vakantie Brabant kun je alle kanten op!
En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht... Je zou het niet zeggen, maar Noord-Brabant is de enige provincie van Nederland zonder volkslied. Maar wat de provincie wél heeft? Een bak aan cultuur, natuur, kindervertier en culinair genot!

De ideale vakantie Brabant? Wat dacht je van een ontspannen begin, met een kop koffie en een Bossche bol in - hoe kan het ook anders - Den Bosch. De 'sjekladebol', zoals de Bossche bol in zijn thuisstad wordt genoemd, wordt vaak verward met de moorkop. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo is de Bossche bol met een doorsnede van zo'n 12 centimeter groter dan de moorkop en is de Bossche bol bijna volledig omhuld met een laag echte pure chocolade. Moorkoppen zijn slechts half bedekt met chocoladeglazuur. Nadat je hebt gesnoept van dé Brabantse lekkernij bij uitstek, is het tijd om de stad te verkennen. Brabant kent meerdere historische steden die een bezoek meer dan waard zijn. Zo vind je in Den Bosch de imposante Sint Jans Kathedraal en kent Breda vele monumenten uit de Nassautijd. Wist je trouwens dat Vincent van Gogh, net als zijn collega Jheronimus Bosch, in Brabant is geboren en er een groot deel van zijn leven woonde en werkte? Niet gek dus, dat een aantal van Van Goghs werken in het NoordBrabants Museum in Den Bosch te zien is.

Ook voor de kinderen is een vakantie Brabant altijd een goed idee! Want wie droomt er nou níet van een dagje ravotten in de Efteling of dieren spotten bij safaripark de Beekse Bergen? Bovendien kunnen jij en de de kleintjes de energie prima kwijt in de bossen, op de heidevelden of in de grootste zandverstuivingen van West-Europa. En na zo'n dag spelen, hollen, klimmen en klauteren? Dan smaakt zo'n Brabants worstenbroodje nóg lekkerder!

De Peel en de Kempen en de Meierij, maar het mooiste aan Brabant ben jij, dat ben jij

– Guus Meeuwis
Vakantie Limburg
Waarom een vakantie Limburg altijd een goed idee is? Die vraagt beantwoordt zichzelf, wanneer je het glooiende landschap ziet, je tanden in een frietje zoervleisj zet óf als je door de schilderachtige straatjes van Maastricht wandelt.
'Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt. Over 't malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt. Waar de hoorn des herders schalt, langs der beekjes boord. Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord!'

Het zijn de eerste woorden van het Limburgse volkslied. En wie tijdens een vakantie Limburg oog in oog staat met de Maasplassen, de grotten van Valkenburg bezoekt of op een gezellig terras van een Limburgs biertje geniet, kan niet anders dan toegeven dat hier geen woord aan gelogen is. Bovendien leent een vakantie Limburg zich perfect voor culturele uitstapjes. Combineer je verblijf in de provincie bijvoorbeeld met een bezoek aan Pinkpop, een weekendje carnaval óf de kasteeltuinen Arcen!

De Limburgse taal
Minstens zo charmant als het landschap, is de Limburgse taal. De zachte 'g', woorden die bijna zangerig worden uitgesproken, de vele dialecten - met deze handige tips vormt de taal tijdens jouw vakantie Limburg geen enkel probleem!
Weet je wat je geserveerd krijgt als je een bord moeremoos bestelt? Of wat je moet verwachten bij greumelkesvlaai? En hoe zeg je eigenlijk iemand gedag in het Limburgs? TravelBird weet raad!

Om te beginnen is 'moeremoos' in de rest van het land beter bekend als 'hutspot'. En wanneer je bij 'de bekker' een stuk greumelkesvlaai bestelt, dan kun je een stuk kruimelvlaai verwachten. Maar wist je ook dat het Limburgs de enige toontaal van Nederland is? Dit betekent dat één woord meerdere betekenissen kan hebben, afhankelijk van de manier waarop je het uitspreekt. Zo kun je het woord 'bie' als sleeptoon (sleiptoean) uitspreken, maar ook als stoottoon (stoeattoean). In het eerste geval stijgt de toon eerst en daalt het daarna langzaam. Dan is 'bie' een plaatsaanduiding (zoals 'Bij de kerk'). En in het tweede geval is het een kortdurende toon die van hoog meteen naar laag gaat. In dat geval wordt er bij 'bie' naar het insect verwezen.

Ook handig tijdens je vakantie Limburg:

  • 'Enne?': Hoe gaat het?
  • 'Auch enne?': Goed, en met jou?
  • 'Twië tasse koffie, astebleef': Twee koppen koffie, alstublieft.
  • 'Doei!': Haije!